Reisebrev fra Harare, 21.07.02

Vi har akkurat kommet tilbake fra safe house, et hus en del av de studentene som er utvist fra universiteter rundt i Zimbabwe bor i. De er for tiden 14 som bor der. De har en madrass, 10-12 ulltepper, noen få tallerkener og en slags kokeplate. Ingen andre møbler.

Studentene har fått støtte til fjernundervisningskurs på University of South Afrika, UNISA. Tamoka forteller at han har klart å bestå 4 av 5 kurs dette semesteret. Det siste fikk han ikke tak i bøker til. Studiene foregår i safe house.... Familien hans bor 7-8 timer unna med buss og ved å besøke dem risikerer han at de utsettes for trakassering fra militiagrupper. Sarlig faren som er lærer ser det best at han ikke kommer, det kan gi ham problemer i jobben.

(image)

Den statlige TV-kanalen fortalte i går om det fantastiske National Youth Service-programmet som regjeringen har satt igang. Ungdom tilbys mat og husly en periode mens de deltar på treningsleire. Programmet skal nå bli obligatorisk og det skal også gjelde folk på universitetet –som en slags ex.phil. De lærer om Zimbabwes historie, samt praktiske ferdigheter så de senere kan få seg en jobb eller starte noe eget. Progamlederen gjentok stadig vekk at disse gruppene hadde fått mye negativ omtale i pressen, men det var det ingen grunn til. Uavhengig media (TV-kanalen er statlig) og studentene er av en litt annen oppfatning.... Ungdommene fra NYS og krigsveteranene er to sider av samme sak. De gjør sikkert bra ting også, men de brukes som militia til å banke opp folk. Først sendes NYS inn mot studentdemonstarntene og banker deg om formiddagen og så kommer politiet og banker deg om kvelden, sier Tinashe fra Zinasu. Staten bruker penger på disse programmene istedenfor på universitetsutdanning, fortsetter han. Nkululeko, presidenten i Zinasu, forteller om hvordan historie, anti-kolonialisme og 'patriotisme' brukes som argumenter i valgkampen. Ikke sosiale goder til folket som sykehus og barnehager. Det gjør at folk ikke opplever politikerne som der for dem, noe dagens situasjon viser at de heller ikke er... Studentene i Zinasu kalles 'unpatriotic youth'. Mugabe snakker om Pan-afrikanisme, men hvordan skal man få til det når folk innad i Zimbabwe bankes opp av grupper som får operere fritt av regjering og politi?, sier Tinashe oppgitt.

(image)

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.