Landsbygda rundt Gweru, 2.08.02

Community Working Group on Health skulle ha workshop i Gweru og inviterte oss dit. Jeg og Mona tenkte det var en sjanse til å få sett noe annet enn by på turen og spurte Itai i CWGH om det var mulig å komme seg ut på landsbygda. Så ikke lenge etter ankomst til Gweru måtte Paddington, SAIHs faste drosjesjåfør i Zimbabwe!, inn i bilen igjen og det bar ut i bushen. Vårt reisefølge, som skulle vise oss rundt, var den lokale CWGH representanten. Han viste seg å være en spesiell mann….

På veien forklarte han om chief-strukturen og jordreformene. Vi skulle til området til Chief Chundura. Han styrer med en headman og en village head. Alle posisjoner er arvelige, men det er tre ulike familier som arver. I de nye områdene der det har vært jordreformer velger en chief ny headman og village head. Chief Kambisa har fått en del av Chief Chundura sitt område og der bor nå 85 familier på 10 hektar hver etter landreformen, i følge CWGH representanten. For at de skal få beholde jorda de har fått må de dyrke den, bygge gjerde rundt etc.

Første stopp var et hus som vår venn hadde vært med å få bygd. Huset blir brukt til barnehage, rettssal, forsamlingshus etc. Så bar det videre til et irrigasjonsområde. 146 små jordlapper med et sinnrikt vanningssystem. Folk var ute på jordene og jobbet, så jeg og Mona gikk ut og snakket og tok bilder. Noen kunne engelsk og alle syntes digitalt kamera var flotte greier! Alle måtte tas bilde av så de kunne se seg selv på bilde! Og så måtte vi få adresse så vi kunne sende bildene etterpå. En familie tok opp løk og faren i huset, som også hadde en stilling i lokalsamfunnet, syntes det var stort å få besøk av to jenter fra Norge! Det hadde ikke en gang vært folk fra england der før! Alle barn på under et par år hylskrek da vi nærmet oss, og forklaringen jeg fikk var at de aldri hadde sett et hvitt menneske før. Så vi fikk med løk og bønner tilbake til Harare (Paddington var veldig fornøyd med det!)

Så skulle vi hilse på familien. Da hadde vi for lengst skjønt at guiden vår var en betrodd ZANU-PF’er. Kun positivt snakk om jordreformer var bare en av mange ting som tydet i den retning. Hvor betrodd han var kom først fram da vi på vei til gården, som han skrøt av var stor og gav svært gode avlinger. Vel framme på gården fortalte så at han hadde fått en ny gård på 50 hektar av myndighetene! Så da skulle han gi den gamle gården til sønnen sin og selv flytte til den nye. Og det er vel omtrent slik jordreformene fungerer….

Mona hadde spurt mange ganger om vi kunne få se et resettled area, et område der landarbeidere har flyttet til. Og de hadde han jo snakket så mye fint om og der var alle lykkelige. Men da vi skulle finne et slikt område ledet han oss langt inn i bushen, på en vei som var mer som en sti i et område der det åpenbart ikke bodde andre enn evt en antilope eller tre. Vi skal ikke spekulere i om det var for å hale ut tida så vi ikke skulle ha tid til å dra et annet sted å se, eller om han bare ikke ante hvor de bodde, men reportasje ble det hvertfall ikke…

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.