Helomvending fra Mbeki.

Den sørafrikanske presidenten Thabo Mbeki, som tidligere har vist stor skepsis til sammenhengen mellom HIV og AIDS, har nå forandret oppfatning. Sør Afrikas myndigheter skal nå tilby antiretrovirale medisiner til hele den HIV-positive delen av befolkningen i Sør Afrika.

Planen ble lagt fram i etterkant av den årlige sørafrikanske HIV/AIDS konferansen, avholdt i Durban 3.-6. august. Nyheten kommer som en svært gledelig overraskelse i et land der over 20% av den voksne delen av befolkningen er HIV-positive.
FNs HIV/AIDS-organisasjon, UNAIDS, er svært positive til nyheten. De mener at dette nasjonale initiativet vil gjøre Sør Afrikas kamp mot AIDS svært omfattende, fordi behandling nå vil komplimentere preventive tiltak. Initiativet vil gi håp til millioner av mennesker som lever med HIV/AIDS.

Videre mener de at beslutningen til Mbeki og hans regjerning er et eksempel på den typen lederskap som er nødvendig for å bekjempe epidemien. Peter Piot, lederen for UNAIDS mener at Sør Afrikas tiltak vil være avgjørende i den globale kampen mot HIV/AIDS.
Regjeringen har nå gitt helsedepartementet frist fram til slutten av september til å utvikle en nasjonal plan for behandlingsprogrammet. Samtidig understreker de viktigheten av å opprettholde anti-AIDS arbeidet, så lenge det ikke finnes en kur mot sykdommen.

Nelson Mandela har tidligere kritisert regjeringens passivitet når det gjelder å skaffe antiretrovirale medisiner til HIV-pasienter. I følge Jakes Gerwel, leder for the Nelson Mandela Foundation, er Mandela nå overlykkelig for det nye tiltaket.

Kritiske røster i opposisjonspartiene hevder at denne  helomvendingen fra regjeringen er et ledd i valgkampen og at den er lagt strategisk nær neste års valg.

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.