Viktig fredspristildeling

SAIH gratulerer den colombianske studentforeningen ACEU med Studentenes Fredspris 2005. - Prisen er et viktig bidrag til sikkerheten for studenter i Colombia, sier Kathrine Sund, leder i SAIH.

- Med fare for sitt eget liv gjør ACEUs (Asociación Colombiana de Estudiantes Universitarios) medlemmer et arbeid vi tar som en selvfølge her i Norge, fortsetter Kathrine Sund. – De jobber for retten til utdanning, og for fredelige løsninger på den sosiale, politiske og væpnede konflikten i landet. Anerkjennelsen som følger med Studentenes Fredspris gjør det vanskeligere for dem som vil stoppe studentenes arbeid. Vi vet at internasjonal oppmerksomhet er viktig for menneskerettighetsaktivister som jobber i land hvor disse ikke respekteres. Derfor er SAIH svært glad for dagens viktige tildeling. 

Situasjonen for studentaktivister i Colombia er kritisk. Aktivister blir utsatt for trakassering, urettmessig arrestasjoner og tortur, og flere har blitt drept. Mange har måttet flykte fra hus og hjem, og lever i skjul. Likevel har ACEUs aktivister utrettelig fortsatt sitt arbeid. ACEU er den største studentorganisasjonen i Colombia.

ACEUs arbeid var tema for SAIHs kampanje i 2003/2004 ”Studentkamp – trussel eller ressurs?”

Studentenes Fredspris deles ut i forbindelse med ISFiT (International Student Festival in Trondheim). Tideligere vinnere er den zimbabwiske studentorganisasjonen Zinasu (2003), Min Ko Naing og All Burma Federation of Students Unions (2001) og Antero Benedito da Silva og East Timor Student Solidarity Council (1999).

Les også Studenter i skotlina, Student-fredspris til glemt konflikt og Studenter bortført i Colombia.

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.