Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Urfolk og utdanning i sentrum for delegasjon

URACCAN var en av tilretteleggerne da Ole Henrik Magga sammen med representanter fra Den norske ambassaden, kvinneorganisasjonen FOKUS og SAIH var på en ti dager lang reise på Atlanterhavskysten av Nicaragua. Med på deler av turen var også representanter for SAIHs partnere i Bolivia, og viseministeren for kvinnespørsmål i Bolivia, Teresa Canaviri.

Multikulturelt universitet- I mange urfolkssamfunn finnes det mye skepsis mot utdanning. Det kan forklares historisk, for vi har dessverre mange vonde eksempler på hvordan utdanning har blitt brukt mot urfolk, sa Magga. Derfor er det en glede å se at stadig flere utdanningsinstitusjoner nå ledes av urfolk selv, sa han videre under sitt innlegg på den to dager lange konferansen.

Universitetet URACCAN i Nicaragua er et eksempel på en slik institusjon. Det multikulturelle, flerspråklige universitetet på Atlanterhavskysten jobber med forskning og høyere utdanning i en del av landet hvor miskitoer, mayangnaer, ramaer, kreoler, mestiser og garífunaer lever side ved side. De ser et sterkt behov for lokal kunnskap når regionale analyser skal gjøres og prosjekter utvikles, og har for eksempel nylig utarbeidet to av kapitlene til FNs utviklingsprograms (UNDP) rapport fra denne regionen. Dette er for øvrig den første Human Development Report som er laget om forholdene på Atlanterhavskysten.

– Vi utdanner folk lokalt ut fra de behovene som finnes for fagkunnskap i regionen. Vi deltar også i prosesser for styrking av regionen gjennom samarbeid med lokale myndigheter og gjennom våre sju forskningsinstitutter, sier rektor for URACCAN, Alta Hooker.

Rio CocoUnder reisen til Nicaragua besøkte den norske delegasjonen flere urfolkssamfunn langs Rio Coco, elven som grenser til Honduras. - Vi blir noen flere i båten på veien tilbake til Waspan, sa Dr. Fransisco Gutiérrez Herrera, da delegasjonen skulle returnere fra det lille lokalsamfunnet San Carlos. SAIHs partner Acción Medica Cristiana (AMC) benyttet sjansen til å ta med pasienter i de raske båtene vi reiste i. En av de største utfordringene for miskitofolket som lever langs Rio Coco er mangelen på utbygd helse- og utdanningstilbud. De fleste bruker flåte eller kano for å ta seg fram på elva. Med elvestrømmen tar det opp til to dager å komme seg fra San Carlos til kommunesenteret Waspan. Opp igjen, mot strømmen, kan det ta over en uke. I den raske båten tok reisen fire timer oppover og nesten tre timer nedover.

Langs Rio Coco jobber AMC blant annet med å utdanne helsebrigadister og tradisjonelle jordmødre, det vil si helsepersonell som uten formell utdanning utfører livsviktige helsetjenester i en del av Nicaragua hvor det er langt mellom helsestasjoner, leger og sykepleiere.

Som en sommerfuglpuppe- Utvikling og samarbeid kan sammenlignes med en sommerfuglpuppe, sier Dr. Fransisco fra AMC under landsbymøtet i San Carlos. – Blir man for ivrig og river puppen i stykker for å slippe sommerfuglen ut, får den ikke trent opp vingene sine og dør straks den kommer ut. Lar man sommerfuglen komme seg ut av puppen på egen hånd, kommer den ut sterk og frisk, selv om det er hardt og gjør vondt for den.

Norge bekymretDet ti dager lange oppholdet i Nicaragua ble avsluttet med et seminar i Managua. Seminaret var en oppfølging av konferansen på Atlanterhavskysten. - Norge er bekymret for at urfolk i noen land ser ut til å bevisst holdes utenfor arbeidet med å nå FNs tusenårsmål, særlig siden denne gruppen til sammenligning med andre møter større problemer med å øke levestandarden sin, sa Ambassaderåd Reidun Roald i sin innledning på dette seminaret.

– Urfolks rett til å definere sine egne utviklingsmål reflekteres i verktøyene som skal ivareta internasjonale menneskerettigheter, sa hun videre. – Det er viktig at strategiene for å nå tusenårsmålene tar utgangspunkt i disse internasjonale standardene og blir operasjonalisert med full deltakelse av urfolkssamfunn.

SAIH har tidligere uttrykt skepsis over at tusenårsmålene i dagens form kan ha en dramatisk negativ effekt på urfolks livssituasjon.

Målet er 70% kvinnerRektor for URACCAN-universitetet, Alta Hooker, avsluttet seminaret i Managua. – Vi hadde et mål om 70% andel kvinnelige studenter da vi startet for elleve år siden, men foreløpig har vi kun 40%. Årsakene til det er mange; unge mødre, foreldre som ikke tør la døtrene sine flytte alene inn til bysentrene. Men vi gir ikke opp. URACCAN vil fortsette å jobbe for å gi flere urfolkskvinner høyere utdanning på egne premisser, og vi lover å inkludere innspillene fra konferansen vi akkurat har arrangert i arbeidet med våre nye handlingsplaner, avsluttet hun.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon