Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Studentene protesterer i Colombia

(image)

Reformering av høyere utdanning.I mars 2011 presenterte regjeringen til president Juan Manuel Santos et forslag om å reformere loven som regulerer høyere utdanning i landet (Ley 30). Reformforslaget innebar blant annet at universitetene skulle fungere som kommersielle aktører, noe myndighetene mente ville føre til at flere ville få tilgang til høyere utdanning. Universitetsmiljøet på sin side mente at dette ville føre til en alvorlig reduksjon i utdanningstilbudet og kvaliteten i utdanningen.

Hovedargumentet til studentene dreier seg om at utdanning blir en handelsvare som kan kjøpes og selges, og hvor de offentlige universitetene mister autonomien sin og muligheten til å drive fri og selvstendig forskning. Også andre momenter i reformforslaget har skapt furore blant studentene, slik som mindre støtte til offentlige universiteter og at midlene heller skal kanaliseres til lån for studenter. Studentbevegelsen mener dette vil føre til at de offentlige universitetene vil svekkes som utdanningsinstitusjoner, ettersom studenter som får lån hovedsakelig vil søke seg til de private universitetene. Dette vil i stor grad ramme fattige studenter som ikke har mulighet til å studere på private universiteter.

Stor støtte Dette er ikke første gang studenter i Colombia har protestert, men studentene har denne gangen fått langt større støtte fra ulike deler i samfunnet enn tidligere. I løpet av månedene protestene har pågått, har fagforeninger, lærere, universitetsansatte, foreldre og studenter stått sammen i protestene mot reformforslaget. Ulike studentbevegelser og studentene selv har samlet seg i en felles bevegelse; Mesa Amplia Nacional Estudiantil (MANE). Etter at regjeringen la fram forslaget til godkjennelse hos kongressen 3. oktober, vedtok 33 offentlige og 3 private universiteter å starte en universitetsstreik som ikke skulle avsluttes før regjeringen trakk forslaget til kongressen. Streiken startet 12. oktober, og det har siden vært en rekke nasjonale markeringer og demonstrasjoner. I enkelte av disse har mer enn 500 000 mennesker deltatt på nasjonalt nivå.

9. november kom regjeringen med et motkrav til studentene, da de ga klar beskjed om at de ikke kom til å trekke forslaget til kongressen om ikke studentene avsluttet streiken. En uke senere valgte likevel myndighetene å trekke reformforslaget fra behandling i kongressen. Utdanningsministeren har åpnet opp for at man skal gjennomføre en mer demokratisk og deltakende prosess for å få på plass et annet reformforslag. MANE valgte derfor å avslutte streiken, men de vil fortsette demonstrasjonene og protestene for fortsatt å holde trykket oppe. I dag 24. november samler derfor studentene seg igjen i gatene for å understreke at utdanning er en rettighet, og ikke en salgsvare.

Bakgrunn for studentenes krav: (På spansk)

http://www.youtube.com/watch?v=IOaCC5LVVBo&feature=share

Kilder studentprotester Colombia:

http://manecolombia.blogspot.com/2011_11_01_archive.html

http://es.wikipedia.org/wiki/Movilizaci%C3%B3n_estudiantil_en_Colombia_de_2011

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-15687504

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-13006084

http://www.caracol.com.co/noticias/actualidad/estudiantes-suspenden-el-paro-universitario-pero-dicen-que-la-movilizacion-se-mantiene/20111116/nota/1579119.aspx

http://www.wilsonarias.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1037:el-paro-se-suspende-pero-la-movilizacion-continua&catid=64:medios&Itemid=158

Om studentprotester i Colombia.

IPS:

http://ipsnews.net/news.asp?idnews=105811

Bilder fra studentprotester på BBC

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-15687504

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet
Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem. Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem.

Nyhet

Kjemper for «den lille freden»

Selv om fredsavtalen i Colombia ble underskrevet i 2016, betyr det ikke at det er fred. SAIHs samarbeidspartnere kjemper hver dag for «den lille freden». Urfolksorganisasjoner, afroetterkommere og studenter er blant de som rammes hardest av konflikten som fortsatt utspiller seg.

Les nyhet
En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet. En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet.

Nyhet

Hvorfor er det så viktig å engasjere seg?

Student? Da bør du lese videre. Å være frivillig gir deg mange fordeler!

Les nyhet
Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette. Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette.

Nyhet

Takk for SAIH-tierne!

Husk å betale SAIH-tiere på semesteravgifta. Den gjør nemlig verden til et litt bedre sted.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon