ZIMBABWE: Homoaktivister angrepet av politi.

Les om det angrepet på homoaktivister i vår zimbabwiske partnerorganisajon i dagens Klassekampen. 44 ble fengslet, flere utsatt for grov vold.

Klassekampen  15.08.2012  -  Del: 1  Forfatter: Av Joakim Møllersen

GRUNNLOV: Homoorganisasjonen GALZ skulle lage innspill til det nye grunnlovsutkastet. Da angrep politiet kontorene og arresterte 44 personer. Mange ble banket opp.

- Vi hadde et medlemsmøte hvor vi skulle lansere en rapport om overgrep mot homofile i landet i løpet av fjoråret, samt diskutere grunnlovskommisjonens arbeid, når politiet kom dundrende inn, sier Chesterfield Samba, leder i Gays and Lesbians in Zimbabwe (GALZ), på telefon fra Harare til Klassekampen.

Alle aktivistene er nå løslatt etter helgas angrep. En av dem som måtte på sykehus etter å ha blitt utsatt for politivold er nå hjemme igjen.

Zimbabwe har de siste tre årene diskutert ny grunnlov etter at landet i 2008 kom fram til en samlingsregjering mellom president Robert Mugabes parti, ZANU-PF, og daværende opposisjonsleder, nå statsminister, Morgan Tsvangirai og hans parti MDC-T.

Forbudt å kysse

Det er fremdeles mye uklarhet om prosessen rundt landets forfatning, men et utkast har blitt presentert og forskjellige aktører har kommet med innspill. Meldingene om når det kommende valget på den nye grunnlovsteksten skal skje, varierer: alt fra denne høsten til tidligst om et drøyt år.

- Per i dag er ikke homoseksualitet i seg selv ulovlig i Zimbabwe, men relasjoner mellom mennesker av samme kjønn er forbudt, forteller Samba.

Med relasjoner inkluderes også kyssing og holde noen i hånda.

- Det nye grunnlovsutkastet forholder seg ikke til seksualitet spesifikt, bortsett fra at det spesifiseres at ekteskapet er forbeholdt kvinne og mann. Vi har heller ikke promotert giftermål, men vi vil ha rett til likeverd, rettigheter mot diskriminering og rett til et privatliv sementert i grunnloven. Zimbabwe må sikre en grunnlov hvor alle minoriteters rettigheter er sikret for nasjonens beste, mener Samba.

Avledning i politikken

Tidlig i grunnlovsprosessen uttalte Morgan Tsvangirai seg positivt om homofiles rettigheter, men han synes å ha tonet ned støtten.

- Homofilispørsmålet blir stadig vekk brukt for å avlede mennesker fra viktige politiske spørsmål. Saken har blitt politisert i stedet for at den blir diskutert som en rettighetsspørsmål. Tsvangirai blir beskyldt for å snike inn homofiles rettigheter, forklarer GALZ-lederen.

- Men på tross av alt det negative som skjedde, fikk vi levert våre forslag til endringer i grunnlovsteksten-og det er vi veldig fornøyde med.

Samba trekker også fram at de har merket at de får mer støtte fra internasjonale aktører.

GALZ er en samarbeidspartner av SAIH (Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond). Informasjonsrådgiver i organisasjonen, Sindre Edland-Gryt, sier til Klassekampen at denne saken viser hvor viktig GALZ og andres arbeid på feltet er:

- Det er dessverre begrenset hva vi kan gjøre i en slik situasjon. Vi prøver å skaffe oppmerksomhet rundt saken og generelt å få rettigheter for skeive inn i utviklingspolitikken. Dette viser hvor alvorlig situasjonen er, og at støtte til skeive rettigheter bør prioriteres høyere av norske myndigheter og organisasjoner.

«Griser og hunder»

Helgas hendelse er ikke det første angrepet mot aktivister. Mye usikkerhet henger over deres situasjon.

- Slikt har inntruffet før, selv om denne hendelsen var større og mer brutal enn mye vi har sett tidligere. Man vet at mye vold har skjedd i sammenheng med valg i Zimbabwe før, og menneskerettighetsaktivister er spesielt utsatt, så vi håper dette ikke er et forvarsel om hva som kommer, sier Samba.

Robert Mugabe har ved flere anledninger omtalt homofile i negative ordelag. Et eksempel er fra etter presidenten hadde møtt folk fra GALZ på en bokmesse i Harare.

- Det er unaturlig, og det er helt uaktuelt og la disse menneskene oppføre seg verre en hunder og griser, tordnet den 88-år gamle statslederen.

joakimm@klassekampen.no

© Klassekampen

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.