Opprop: Solidaritet med studentene i Mexico

Opprop: Solidaritet med studentene i Mexico

Den 26. september ble lærerstudenter fra den rurale skolen La Normal Rural de Ayotzinapa i delstaten Guerrero, Mexico, angrepet og beskutt av det lokale politiet og den organiserte kriminelle gruppen, Guerrero Unido.

Studentene Daniel Solís Gallardo, Yosivani Guerreo, Davis Josué García og Víctos Manuel Lugo Ortiz ble drept på stedet.

Lørdag 27. september ble Julio Cesar Mondragón, førsteårsstudent på lærerhøyskolen, funnet brutalt drept. Ansiktet hans var flådd, og viste tegn til en brutal og bestialsk behandling.

Flere ble skadet og arrestert i angrepet, og 43 studenter er fortsatt meldt savnet.

Hendelsen fant sted etter en fredelig demonstrasjon og aksjon for å samle inn penger til skolen. Massakren er nok en brutal voldshendelse i et land som allerede er hardt rammet av en narkokrig som er i ferd med å ødelegge samfunnsstrukturen.

Vi uttrykker vår avsky mot det brutale overgrepet, og solidaritet med studentene og deres familier.

Vi stiller følgende krav:

  • At de forvunnede studentene kommer tilbake i live.
  • At saken etterforskes, og at de ansvarlige stilles for retten. Både de ansvarlige innenfor politiet og den kriminelle gruppen Guerrero Unido.
  • At saken vil føre til en etterforskning om innblandingen til lokale politikere, blant annet Igualas ordfører José Luis Abaraca, som har forsvunnet etter saken.
  • Stans av all forfølgelse av studenter, urfolk og sosiale bevegelser i Mexico.

SAIH har støttet dette oppropet sammen med Norsk Studentorganisasjon, Pedagogstudentene, Industri Energi Ungdom, Latin-Amerikagruppene i Norge, Latinamerikansk Forening ved UiO, Sosialistisk Ungdom og Rød Ungdom. 

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.