Vinneren av Studentenes Fredspris offentliggjort!

Vinneren av Studentenes Fredspris offentliggjort!

Aayat Alqormozi mottar Studentenes fredspris for sin iherdige kamp for demokrati og menneskerettigheter i Bahrain, sier leder av Fredspriskomiteen Jørn Wichne Pedersen.

I kjølvannet av den arabiske våren ble Alqormozi arrestert og fengslet etter at hun offentlig fremførte et frihetsdikt på Perleplassen i Manama. Diktet kritiserte styresettet til regimet i Bahrain, og krevde at Kongen, Hamad bin Isa al-Khalifa, skulle gi like rettigheter til både sjia- og sunnimuslimer. Etter diktopplesningen ble Aayat Alqormozi utvist fra universitetet, mishandlet og satt i fengsel.

- Styrken til å kjempe mot undertrykkelse og vold – uten å selv ty til de samme midlene – viser en beundringsverdig hengivenhet til fredens vei. Ved å heve stemmen igjen, til tross for å ha blitt fengslet, torturert, trakassert, truet og utvist fra sine studier, har Aayat Alqormozi vist bemerkelsesverdig mot som bør inspirere studenter fra hele verden, skriver komiteen i sin begrunnelse.

- Protestene i Bahrain er den glemte arabiske våren. Demonstrantene krevde politisk reform, sosial rettferdighet og respekt for menneskerettigheter. Sjia-muslimer utgjør rundt 70 prosent av befolkningen, men utsettes likevel for diskriminering av den styrende sunni-muslimske eliten og kongefamilien al-Khalifa, sier Wichne Pedersen.

Den 23 år gamle kvinnen har gjennom fredelige og ikke-voldelige demonstrasjoner blitt et symbol på motstandsbevegelsen mot regimet. Hun har især blitt en stemme for kvinner og studenter som arbeider for at demokrati og menneskerettigheter i Bahrain.

Komiteen har blitt enige om at Studentenes fredspris skal gå til denne kvinnen for hennes fredelige kamp for demokrati i Bahrain. Hennes stemme inspirerer daglig hundrevis av unge mennesker til å ta opp kampen mot urettferdighet i hjemlandet.  

Flere saker:

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.

Radi-Aid Awards 2017: Her er vinnerne

Radi-Aid Awards 2017: Her er vinnerne

Et innslag med Ed Sheeran fra britiske Comic Relief fikk prisen for årets verste innsamlingsvideo i bistandsbransjen, under SAIHs årlige prisutdeling Radi-Aid Awards. Den gjeveste prisen gikk til War Child Nederland. Begge vinnere har respondert på utmerkelsen.

Rettsak mot akademikere i Tyrkia

Rettsak mot akademikere i Tyrkia

I dag startet de første av mange rettsaker mot akademikere i Tyrkia, som i januar 2016 signerte et opprop mot myndighetenes behandling av sivile kurdere. Students At Risk-student Ekin Baris Sah var en av dem. Nå risikerer han 7,5 års fengsel.