ZINASU trekker Mugabe for retten

ZINASU trekker Mugabe for retten

Som et ledd i et politisk maktspill har Grace Mugabe, Zimbabwes førstedame, på mystisk vis fått en doktorgrad i filosofi. Tross stor fare for egen sikkerhet vil studentorganisasjonen ZINASU neste uke trekke president Robert Mugabe for retten. 

We decided to sacrifice our academic life, political life, even perhaps our life, to protect the reputation of higher education in Zimbabwe, and to stop the dictatorial tendencies of Robert Mugabe

I disse dager utspiller det seg en helt spesiell maktkamp i Zimbabwe. Robert Mugabe fylte 90 år i februar og kampen om hvem som skal overta er nå i full gang. Visepresident Joice Mujuru og justisminister Emmerson Mnangagwa har lenge blitt betraktet som sterke kandidater. Men nå er det mye som tyder på at Grace Mugabe, landets førstedame, vil ende opp med makten.

For en måned siden ble det kjent at Grace Mugabe hadde fått en doktorgrad i filosofi ved University of Zimbabwe. Hva doktorgraden omhandler er ikke kjent. Grace har heller ingen mastergrad. Hennes mann, president Robert Mugabe, er imidlertid universitetets øverste leder. Den spesielle doktorgradstildelingen har fått mye oppmerksomhet internasjonalt, og ZINASU, en av SAIHs partnere i Zimbabwe, vil på onsdag ta saken til rettssystemet.

"We decided to sacrifice our academic life, political life, even perhaps our life, to protect the reputation of higher education in Zimbabwe, and to stop the dictatorial tendencies of Robert Mugabe", forteller 22 år gamle Gilbert Mutubuki, som er leder av ZINASU.

Les mer om den alvorlige menneskerettighetssituasjonen til studenter og akademikere i Zimbabwe her.

"People should do their research, attend lectures, and publish their research to get a PhD, not use their personal or political relationships to attain a PhD", fortsetter han. Videre kan han fortelle at det har vært vanskelig å få en advokat til å ta saken ettersom dette kan være svært farlig. En av advokatene i Zimbabwe Lawyers for Human Rights er imidlertid nå på saken.

Etter at det ble kjent at ZINASU vil trekke Mugabe for retten har etterretningstjenesten vært på jakt etter Gilbert. Foruten å ha oppsøkt studentorganisasjonens hovedkontor har de vært på leting etter ham både på universitetet og ved hans bopæl. I tillegg har han mottatt flere ubehagelige telefoner. Likevel er han fast bestemt på å ikke gi seg.

"I want to say that as students we should act as vanguards of society, and be the voice of the voiceless. As student movements we should encourage students to partake in national policy making and policy implementation. As ZINASU we encourage students from all countries to unite with one voice, and act in solidarity with one another", avslutter han.

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.