SAIH og Flyktninghjelpen inviterer: Utdanning under angrep

SAIH og Flyktninghjelpen inviterer: Utdanning under angrep

Mens norske studenters største bekymring i disse dager er eksamen, er situasjonen en helt annen for studenter i en del andre land. I minst 25 land er skoler og universiteter okkupert av militærstyrker.

Ved åtte universiteter i Irak har studentene ingen steder å gå, fordi lærestedene er stengt av IS - den Islamske Stat. Og i Syria er minst 2.8 millioner barn uten skolegang, som følge av at regjeringsstyrker har okkupert skolene deres.

Eksemplene er mange. SAIH og Flyktninghjelpen inviterer med dette til seminar for å diskutere nærmere hvordan vi kan beskytte skoler og universiteter fra militært bruk.

Norske myndigheter har tatt på seg ansvaret for å implementere Lucens guidelines, internasjonale retningslinjer som skal beskytte skoler og universiteter fra militært bruk. Hvordan går veien videre for å skape bred internasjonal støtte for Lucens guidelines? Er det i praksis mulig? Og vil disse faktisk kunne forbedre situasjonen for skoler og universiteter i krigssoner?

Stikk innom Litteraturhuset og start helgen med et høyst aktuelt tema og spennende innledere!

I panelet:
Jan Egeland, generalsekretær I Flyktninghjelpen
Bede Sheppard, ass. direktør i Childrens Rights Division, Human Rights Watch
Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH
Ole Petter Ottersen, Rektor ved UiO og styreleder i Universitets- og høgskolerådet
Hans Brattskar, statssekretær i Utenriksdepartementet

Ordstyrer: 
Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna

SAIH, Redd Barna og Flyktninghjelpen er sentrale aktører i The Global Coalition to Protect Education under Attack (GCPEA), som har lansert Lucens Guidelines. GCPEA er en koalisjon av ledende multilaterale, globale og nasjonale organisasjoner som jobber for å beskytte studenter, lærere, skoler og universiteter mot militære angrep. 

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.