Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Tre urfolksledere drept i Colombia

Den 5. november meldte urfolksrådet CRIC – Consejo Regional Indígena del Cauca, en av SAIHs samarbeidspartnere, om at Manuel Antonio Tumiña Gembuel og Daniel Coicue Julicue hadde blitt skutt og drept. De to lokale vaktmennene fra urfolkslandsbyene San Fransisco og Turbio holdt på med å fjerne en stor propagandabanner som hyllet den avdøde FARC-generalen Cano, da de ble skutt.

Lokale medlemmer av FARC har tatt på seg ansvaret for de to første drapene, men ledelsen understreker at hendelsen var uheldig og at konflikten burde vært løst med dialog.

I dagene etter drapene sirkulerte et trusselbrev der flere urfolksorganisasjoner nevnes som «militære mål» fordi de samarbeider med myndighetene. FARC står som avsender av brevet, men de avviser at det er tilfellet. «Det er et falskt kommuniké», skriver talsperson for FARC i en offentlig uttalelse.

Den 7. november ble José Libardo Pacho Pete også funnet drept. Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for det tredje drapet.

Voktere av territoriet

De tre drepte var urfolksvoktere som patruljerte «reservatet» Toribio som Nasafolket har formell råderett over.

«Urfolks egne voktere er årtusengamle beskytterne av territoriet og et bevis på ønske om fred fra urfolksbevegelsen. Å gå til angrep på urfolksvokterne er det samme som å ta livet av den fredelige motstanden til folkene her», skriver CRIC på sine nettsider. De utrykker sin avsky mot drapene og sterk bekymring rundt menneskerettighetssituasjonen i regionen.

CRIC er en organisasjon som består av urfolksledere fra hele Cauca, og er også knyttet til ONIC som er den største urfolksorganisasjonen på nasjonalt nivå i Colombia. De jobber for å styrke urfolks rettigheter gjennom deltagelse i egne folkevalgte institusjoner. Sentralt i deres kamp står retten til selvbestemmelse over egne naturressurser og landområder. Det innebærer også kampen mot militarisering og krigshandlinger på deres områder.

Urfolksledere i sorg

SAIH samarbeider med CRIC om et utdanningsprosjekt rettet mot urfolksungdom i Cauca. Tre ansatte fra sekretariatet i Oslo var på besøk i Popayán da drapene skjedde.

- Vi møtte urfolksledere som var i sorg over det som hadde skjedd, men samtidig fast bestemt på å fortsette kampen for selvbestemmelse og råderett over naturressursene, sier daglig leder i SAIH, Håvard Hovdhaugen.

- Vårt arbeid med å støtte opp om utdanning av urfolksungdom blir ikke mindre viktig etter dette, snarere tvert imot, sier han.

50 år med konflikt

Borgerkrigen i Colombia har vart i over 50 år, og har tatt livet av titusener og drevet millioner på flukt.

Det er i dag knyttet sterkt optimisme til at forhandlingene mellom colombianske myndigheter og FARC skal ende opp med en fredsavtale. Samtidig fortsetter det høye konfliktnivået på bakkenivå, noe som i stor grad rammer sivilbefolkningen.

Urfolk er særlig rammet, da store deler av dere deres territorier er lokalisert i områder med høyt væpnet konfliktnivå og narkotrafikk. Slik havner de i kryssilden mellom FARC, den colombianske hæren og paramilitære grupper.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon