Norge tar lederrolle for å beskytte universiteter og skoler i konflikt

Norge tar lederrolle for å beskytte universiteter og skoler i konflikt

Verdenssamfunnet har i stor grad klart å forby militær bruk av sykehus og helsepersonell, nå tar Norge ansvar for at det samme skal skje med universiteter og skoler. - Vi mener at regjeringen her gjør et veldig viktig grep når de tar på seg et langsiktig lederskap for beskyttelse av skoler og universiteter. Sier leder i SAIH Jørn Wichne Pedersen.

Jørn Wichne Pedersen

Vi mener at regjeringen her gjør et veldig viktig grep når de tar på seg et langsiktig lederskap for beskyttelse av skoler og universiteter. Sier leder i SAIH Jørn Wichne Pedersen.

Les stortingsmeldingen her

I dag presenterte Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende regjeringens satsing på utdanning i utviklingspolitikken. Der ble det offentliggjort at de vil lede arbeidet med å få på plass et internasjonalt rammeverk for å beskytte studenter og lærere i konflikt.

- Vi har den siste tiden sett de mest ekstreme eksemplene på angrep rettet mot elever i Nigeria, og de siste fem årene har det forekommet målrettede angrep på utdanning i over 30 land. Skoler og universiteter har blitt bombet og brent med ufattelige konsekvenser for studenter og elever. Vi mener at regjeringen her gjør et veldig viktig grep når de tar på seg et langsiktig lederskap for å motvirke disse grusomhetene. Sier leder i SAIH Jørn Wichne Pedersen.

I 2010 ble en internasjonal koalisjon opprettet for å beskytte utdanning fra angrep (The Global Coalition to Protect Education from Attac -GCPEA). Nå, fire år senere har koalisjonen utarbeidet et rammeverk, kalt The Lucens Guidelines, som handler om å gjøre skoler og universiteter til nøytrale soner. Slike retningslinjer skal igjen forankres i nasjonal lovgivning og militær doktrine i så mange land som mulig. Norge har nå tatt på seg ansvaret for å lede denne prosessen.

-Å gi skoler og universiteter lignende beskyttelse som sykehus er et ambisiøst, men realistisk prosjekt som i fremtiden vil kunne gi studenter og lærere etterlengtet beskyttelse. Sier Pedersen.

Kontakt:

Jørn Wichne Pedersen, Leder i SAIH +47 98630253 leder@saih.no@jornwp‎Pressefoto

SAIH er studenter og akademikere i Norge sin egen solidaritets- og bistandsorganisasjon. Vi har i flere tiår jobbet med akademisk frihet og beskyttelse studenter og akademikere. Vi støtter 40 organisasjoner i 6 land. Organisasjonene driver egne prosjekter. Mer enn 160 000 studenter gir 8 millioner kroner i støtte og vi får 30 millioner fra andre, hovedsakelig Norad. Men bistand alene kan ikke skape en rettferdig verden. Derfor jobber vi for at rike land i Nord må endre politikk som har negativ innvirkning på utviklingen i Sør.

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.