Klar oppfordring til Sikkerhetsrådet

Gjennom Den globale koalisjonen for å beskytte utdanning fra angrep (GCPEA) spiller SAIH en sentral rolle i arbeidet med å beskytte skoler og universiteter fra militært bruk. Koalisjonen oppfordrer nå Sikkerhetsrådet til å be alle FNs medlemsland om å støtte opp om arbeidet med å implementere Lucens Guidelines.

Det er et stort behov for nye, tydelige retningslinjer for å beskytte skoler og universiteter i konfliktsituasjoner

I konfliktsituasjoner blir skoler og universiteter ofte tatt i bruk av militære styrker. Dette hindrer læring, og er en av hovedårsakene til at FNs tusenårsmål på utdanning ikke vil bli nådd. Førstkommende mandag skal Sikkerhetsrådet møtes for diskutere generalsekretærens rapport om barn og væpnet konflikt, som dokumenterer at militære styrker brukte skoler til militære formål i hele 15 land i 2013. GCPEA sendte i dag ut en pressemelding hvor sikkerhetsrådet oppfordres til å følge opp tidligere resolusjoner med konkret handling.

I sommer benyttet uidentifiserte, palistinske grupper seg av minst tre FN-skoler på Gaza for å lagre våpen. Samtidig etterlot israelske soldater tydelige bevis på at de hadde brukt Beit Hanoun High School som base under militæroffensiven. Ifølge GCPEA er 32 skoler i Sør-Sudan okkupert av militære styrker i den pågående konflikten, mens UNICEF rapporterer om at hele 2.8 millioner barn i Syria ikke går på skole som en konsekvens av okkupasjon av skolebygninger, ødeleggelser og usikkerhet.

- Det er et stort behov for nye, tydelige retningslinjer for å beskytte skoler og universiteter i konfliktsituasjoner, sier Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH.

Lucens Guidelines, som er utarbeidet av GCPEA, handler om å gjøre skoler og universiteter til nøytrale soner. I juni offentliggjorde regjeringen at Norge vil ta en lederrolle for å fremme disse retningslinjene internasjonalt.

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.