​«Do they know it`s Christmas» kåret til årets verste innsamlingsvideo

​«Do they know it`s Christmas» kåret til årets verste innsamlingsvideo

BandAid30 og Bob Geldof, vant pris for årets mest skadelige og stereotypiske bistandsvideo. White Helmets Syria, stakk av med prisen for årets beste bistandsvideo.

Tirsdag kveld ble årets verste og årets beste bistandsvideoer kåret, under den offisielle seremonien, Radiator Awards, på Litteraturhuset i Oslo. Bak prisutdelingen står solidaritets- og bistandsorganisasjonen SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond).

Den mye omtalte og utskjelte musikkvideoen «Do they know it`s Christmas», med internasjonale stjerner som Bob Geldof, Bono, One Direction, Sinead O'Connor, Sam Smith, Ed Sheeran, Paloma Faith og Coldplay's Chris Martin, var en soleklar vinner av den mindre ærefulle prisen, Rusty Radiator.

  • Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner, og dette er ikke minst tilfellet med sangen «Do They Know It's Christmas, Special Ebola Edition». Filmen er både nedlatende, misvisende og utgått på dato. Bob Geldof og kjendisvennene hans maler et bilde av Afrika som et eneste sort hull, et kontinent som er fortapt uten hjelp fra den Vestlige verden. Dette er Vestlig arroganse på sitt verste, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Vinneren av prisen for årets beste innsamlingsvideo, er organisasjonen White Helmets, Syria. Leder av SAIH mener videoen «The Heroes And the Miracle Baby» har lykkes der hvor media ikke har gjort jobben sin.

  • Mediene er overfylt med historier om hjelpeløse syrere på flukt. Denne filmen presenterer en helt annen side. Den forteller om syrere som risikerer liv og helse for å hjelpe sine medmennesker. Filmen viser ikke minst at man kan fortelle en sterk og visuell fortelling, uten stereotypiske bilder. Filmen lykkes fordi den ikke setter donorpublikumet først, men velger å vise saken på en troverdig måte, sier Nicklas Poulsen Viki, leder av SAIH.

Dette er tredje gang SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) arrangerer prisutdelingen Radiator Awards i Oslo. Organisasjonen har tidligere hatt stor internasjonal suksess med sine satiriske videoer om bistandskommunikasjon, som videoen «Radi-Aid: Africa for Norway» i 2012.

SAIH har sett seg lei av de gammeldagse og skadelige innsamlingskampanjene som lanseres år etter år, og håper prisutdelingen vil bidra til en endring.

  • Vi ønsker å endre måten bistandsbransjen kommuniserer om utvikling og fattigdom på, og få en slutt på den skadelige bruken av stereotypier i bistandskommunikasjonen, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.


Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.