​Kårer årets verste og beste bistandsvideo

​Kårer årets verste og beste bistandsvideo

For tredje gang skal årets mest skadelige og årets mest kreative innsamlingskampanje hedres. Radiator Awards går av stabelen i Oslo tirsdag 17. November.

For tredje år på rad organiserer SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) prisutdelingen Radiator Awards i Oslo. Organisasjonen har tidligere hatt stor internasjonal suksess med sine satiriske videoer om bistandskommunikasjon, som videoen «Radi-Aid: Africa for Norway» i 2012.

SAIH har sett seg lei av de gammeldagse og skadelige innsamlingskampanjene som lanseres år etter år, og håper prisutdelingen vil bidra til en endring.

- Vi ønsker å endre måten bistandsbransjen kommuniserer om utvikling og fattigdom på, og få en slutt på den skadelige bruken av stereotypier i bistandskommunikasjonen, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Seks videoer fra ulike bistands- og hjelpeorganisasjoner er nå plukket ut av en internasjonal fagjury. Hvem som vinner avgjøres gjennom en avstemning på nettsiden www.rustyradiator.com.

- Vi er veldig glade for å se at det var svært mange gode kandidater til The Golden Radiator Award i år. Det viser at det er mulig å samle inn penger til gode formål, uten å bruke nedlatende og skadelige stereotypier, sier leder av SAIH, Nicklas Poulsen Viki.

Juryen plukket blant annet ut Bob Geldofs BandAid30 som en av årets verste bistandsvideoer og har følgende å si om videoens budskap:

- Band Aid30 bidrar til å spre misvisende informasjon og stereotypiske oppfatninger om Afrika som et land(!) preget av elendighet og sykdom. Ebolautbruddet fant sted i tre land i Vest-Afrika. I videoen fremstilles kjendisene som de eneste som kan redde Afrika fra ebola. Filmen er støtende og avskyelig på alle måter.

For SAIH er det minst like viktig å trekke frem de gode eksemplene på organisasjoner som lykkes i å engasjere, uten å ta i bruk stereotypiske fremstillinger av hjelpeløse bistandsmottakere. Her er hva juryen hadde å si om White Helmets Syria og videoen «The Heroes And the Miracle Baby»:

- Det er vanskelig å engasjere folk i det som skjer i Syria fordi situasjonen er så kompleks og fordi det er så mange historier i media som fremstiller syrere som passive og hjelpeløse. Denne bistandsvideoen er svært visuell og presenterer utfordringene på en god måte. Mange organisasjoner setter donorpublikum først. Gjennom denne filmen forsøker de å være troverdig overfor saken fremfor publikum og mulige donorer.

Les mer om årets kandidater og juryens uttalelser, på nettsiden www.rustyradiator.com.
Frem til søndag 15. november kan du stemme frem dine favoritter og være med på å avgjøre hvem som vinner årets Golden og Rusty Radiator.

radiator-awards-2015 1

Om prisutdelingen:
Prisutdelingen har fått navnet fra en satirisk musikkvideo som SAIH produserte i 2012, med tittelen « Radi-Aid: Africa for Norway» . Videoen er en parodi på "Do they know it's christmas" og fikk over to millioner treff på YouTube.

Nominerte til Rusty Radiator:
"One world campaign" – Feed a Child with Jack Stone, "Do they know it's christmas" - BandAid30, "Aid for African Children" – Humanitarian Aid Foundation

Nominerte til Golden Radiator:
If Men Had Periods - Manpons" - WaterAid, "Zalissa's Choice" –Kinderpostzegels, ""The Heroes and the Miracle Baby" – White Helmets in Syria

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.