​Politiske fanger i Burma må løslates nå

​Politiske fanger i Burma må løslates nå

Mens verden gledet seg over et godt gjennomført valg i Burma og seier for Aung San Suu Kyis parti sultestreiket 15 fengslede studentaktivister for løslatelse av alle politiske fanger i Burma. Antall politiske fanger har økt det siste året, men det fanger liten interesse. Norge må bidra til å holde president Thein Sein ansvarlig og kreve at disse umiddelbart løslates.

Studentaktivistene har nå avblåst sultestreiken etter oppfordringer fra National League for Democracy (NLD) og andre demokratiske krefter, men understreker at det vil kun bli i den politiske overgangsperioden til en ny regjering er på plass. Minst 61 studentaktivister er fengslet i forbindelse med demonstrasjoner for utdanningsreformer i mars i år og minst 100 er siktet. Aung San Suu Kyi har lovet at løslatelse av politiske fanger er noe av det første hun vil ta tak i etter å ha dannet regjering, men det skjer først i slutten av mars. Og selv om NLD er i regjering har militæret, gjennom grunnloven, kontroll over Innenriksministeriet og dermed over politistyrkene, rettssystemet og sikkerhetstjenestene. Det er dermed fare for at personer som demonstrerer for sine rettigheter fortsatt vil bli arrestert selv etter regjeringsskiftet.

Politiske fanger var tidligere øverst på den internasjonale agendaen når det gjaldt Burma, men saken har stilnet. Det til tross for at president Thein Sein har brutt sitt løfte om at alle politiske fanger skulle løslates innen utgangen av 2013. Mange ble løslatt, men det siste året har antallet økt igjen. Burma har nå mer enn 100 politiske fanger, mens rundt 500 venter på rettssak.

Norge oppfordret Burma i FNs menneskerettighetsråd tidligere denne måneden, i Universal Periodic Review (UPR)*, til umiddelbart og betingelsesløst å løslate alle menneskerettighetsforkjempere, studentaktivister og politiske fanger, og avslutte alle pågående rettssaker med fanger som sitter i varetekt av politiske årsaker. Burmesiske myndigheters svar under UPR var å sette til vurdering eller avvise de fleste innspill som krever konkrete demokratiske endringer, deriblant løslatelse av alle politiske fanger.

Norge har blitt en viktig samarbeidspartner for burmesiske myndigheter og har mulighet til å legge vekt bak sine krav. Selv om NLD gjorde et valgskred er det flere måneder til et maktskifte. De fleste burmesere har liten tillit til myndighetene og militæret og er bekymret for at de vil utfordre, og i verste fall hindre, en overgang til en ny regjering. Det er avgjørende at det internasjonale samfunn nå ikke sier seg fornøyd med et godt gjennomført valg og lener seg tilbake i påvente av en ny regjering. Tvert imot må Burmas samarbeidsland være framoverlent og trykke på for demokratiske endringer. Løslatelse av politiske fanger har vært et av det internasjonale samfunns fremste krav tidligere. Det bør det være også nå.

* Alle FNs medlemsland skal jevnlig høres om gjennomføringen av sine menneskerettighetsforpliktelser. Ordningen har fått navnet Universal Periodic Review (UPR) og var en av de viktigste nyskapningene ved opprettelsen av Menneskerettighetsrådet.

Felles uttalelse signert av

Logoer Burma

Kontaktpersoner:

SAIH. Nicklas Poulsen Viki, styreleder: 481 85 045, nicklas.poulsen.viki@saih.no.

Amnesty Norge.Gerald Kador Folkvord, politisk rådgiver: 920 24 559, gfolkvord@amnesty.no.

Den norske Burmakomité.Audun Aagre, daglig leder: 977 25 617, audun@burma.no.

Norsk studentorganisasjon. Therese Eia Lerøen, leder: 957 92 556, therese@student.no.

Raftostiftelsen.Iver Ørstavik, seniorrådgiver: 470 96 755, iver.orstavik@rafto.no.

Se kampanje for løslatelse av studentleder Phyoe Phyoe, her.

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.