Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​- En upolert og ekte skildring av Zimbabwe

- Jeg ble sjokkert over mye i denne filmen. I Zimbabwe sier man ikke sannheten, men her gjør de faktisk det. Vi får se hva som skjer bak sceneteppet, og politikerne sier ting de ellers ikke ville sagt offentlig. Det er en upolert og ekte skildring om Zimbabwe og det politiske landskapet.

Talent Jumo (33) fra Zimbabwe fikk se dokumentaren Democrats i Harare forrige uke. Nå er hun i Norge for blant annet å delta på arrangementet «Where is Zimbabwe Heading? Fim and Debate» under filmfestivalen Human Rights Human Wrongs, hvor SAIH er medarrangør.

Les mer om filmen.

- Det er imponerende å se hvordan regissøren har klart å få komme bak fasaden til to profilerte politikere i landet vårt. Utover i filmen ser de ut til å glemme at kamera er der. Da blir det interessant. Da kommer selve sannheten – fra autoriteten i landet selv, forteller Jumo, som jobber i organisasjonen Katswe Sistahood, en av SAIHs partnere.

- De sier til og med at det hele er et spill. De innrømmer det. Det er både skuffende og sjokkerende, og det gjorde at vi som så filmen i Harare rett og slett måtte le. Det hele var så absurd.

Anerkjennes ikke som politikk

I Zimbabwe støtter SAIH studentorganisasjoner og andre sivilsamfunnsorganisasjoner som jobber for retten til akademisk frihet, økt ungdomsdeltakelse og seksuelle- og reproduktive helserettigheter.

Katswe Sistahood er en feministorganisasjon som jobber for unge kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter. Unge kvinner og skeiv ungdommer opplever i tillegg andre hindringer for å kunne realisere og påvirke egne liv og utvikle egen identitet.

- En utfordring for oss er at våre saker ikke anerkjennes som noe politisk. Vi kan snakke om det for å skape oppmerksomhet rundt temaet, men det er alt. Vi får ikke utfordre myndighetene og politikken i landet. Og det er frustrerende – jeg må ha muligheten til å forlange noe fra våre politikere, ellers blir det hele en håpløs ond sirkel og arbeidet er forgjeves, forteller Jumo.

Les mer om SAIHs arbeid i Zimbabwe.

Sannhet tolereres ikke

I Zimbabwe sier gjerne unge aktivister, med en ironisk undertone, at "In Zimbabwe, we do have freedom of expression, but there is no freedom after expression». Denne virkeligheten illustreres også i filmen, mener Jumo.

- For oss aktivister er det ikke alltid lett å vite hvordan vi skal opptre og hva vi skal si – vi vet at vi lett kan komme i trøbbel og si noe «feil». Folk er ofte redde. Du kan aldri vite helt hvem du snakker med, og alt må skje bak lukkede dører.

Hun ser frem til kveldens debatt og visning, og håper også den kan skape debatt i hjemlandet.

- Et av de største utfordringene i Zimbabwe i dag er at sannheten ofte ikke blir tolerert. Jeg håper denne filmen vil kunne starte en samtale rundt Zimbabwes virkelighet. Som vi alltid har visst at er der, men ikke våget å utfordre, sier hun.

Nysgjerrig på mer? Kom og se filmen i kveld!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet
Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem. Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem.

Nyhet

Kjemper for «den lille freden»

Selv om fredsavtalen i Colombia ble underskrevet i 2016, betyr det ikke at det er fred. SAIHs samarbeidspartnere kjemper hver dag for «den lille freden». Urfolksorganisasjoner, afroetterkommere og studenter er blant de som rammes hardest av konflikten som fortsatt utspiller seg.

Les nyhet
En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet. En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet.

Nyhet

Hvorfor er det så viktig å engasjere seg?

Student? Da bør du lese videre. Å være frivillig gir deg mange fordeler!

Les nyhet
Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette. Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette.

Nyhet

Takk for SAIH-tierne!

Husk å betale SAIH-tiere på semesteravgifta. Den gjør nemlig verden til et litt bedre sted.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon