​Ber toppmøte huske på høyere utdanning

​Ber toppmøte huske på høyere utdanning

- I dag går 9 av 10 barn på skole, men svært få fortsetter etter grunnskolen. Når verdens ledere møtes denne uka må også høyere utdanning prioriteres, sier Inga Marie Nymo Riseth, politisk nestleder i SAIH.

Verdens øyne rettes mot Oslo denne uken, når Ban Ki-Moon og Malala er blant deltakerne på Oslo Education Summit tirsdag 7. juli. Målet med konferansen er å sette utdanning på utviklingsagendaen, og å skape enighet rundt finansiering av kvalitetsutdanning.

Sammen med Telenor, Flyktninghjelpen, Redd Barna, Plan Norge, Atlas-alliansen, SOS Barnebyer, Den Norske UNESCO-komiteen og UNICEF Norge, er SAIH medarrangør på konferansen Partnering for Education 6. juli. Her vil et bredt spekter av samfunnsaktører samles for å gi råd til toppmøtet dagen etter. Også Ban Ki-Moon kommer til møtet, samt FNs spesialutsending for utdanning, Gordon Brown.

Kravene fra SAIH og de andre organisasjonene bak konferansen er at støtten til utdanning av lærere må firedobles, finansieringen av utdanning i kriser må dobles innen 2016, og at så mange stater som mulig må signere deklarasjonen for trygge skoler.

Les også: Skole for alle krever nye løsninger

- I tillegg må vi huske på at tilgangen til høyere utdanning er en forutsetning for å kunne løse en rekke samfunnsoppgaver. God høyere utdanning er også en viktig forutsetning for å kunne skape et reelt demokrati som sikrer grunnleggende menneskerettigheter, sier Inga Marie Nymo Riseth, politisk nestleder i SAIH, som representerer SAIH under toppmøtet 7. juli.

Alvorlige angrep mot studenter og forskere

Inga Marie Nymo Riseth profilbilde

Inga Marie Nymo Riseth, politisk nestleder i SAIH, deltar også på Oslo Education Summit tirsdag 7. juli.

I tillegg til at svært mange rammes når skoler stadig blir ofre for militære angrep, blir også utallige studenter, lærere og akademikere truet, forfulgt og fengslet som følge av sin forskning eller demokratiske engasjement. Bare de fire siste årene ble det registrert 333 angrep mot høyere utdanningsinstitusjoner i 65 ulike land verden over. Disse angrepene inkluderer drap, vold og forsvinninger og urettmessige fengslinger. Og det endelige tallet regnes å være betydelig høyere.

- Utdanning er ikke bare i kryssilden, men under direkte angrep. Deklarasjonen om trygge skoler er et viktig tiltak for å beskytte utdanning i konfliktsituasjoner. Erna Solberg må derfor bruke Oslo Education Summit til å oppfordre flere stater til å signere deklarasjonen, sier Riseth.

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.