Norsk sivilsamfunn massedeportert fra Vest-Sahara og Sør-Marokko

Norsk sivilsamfunn massedeportert fra Vest-Sahara og Sør-Marokko

67 norske fredsaktivister har forsøkt å nå El Aaiún i okkuperte Vest-Sahara mellom lørdag og tirsdag morgen. De var del av et historisk fredsinitiativ initiert av et bredt spekter norske organisasjoner, som alle krever at det avholdes en folkeavstemning om Vest-Saharas selvstendighet.

Av 23 norske grupper som reiste inn til territoriet, lyktes kun én nordmann å nå Vest-Saharas hovedstad: SV-politiker Kim Runar Gjelstenli fra Nes. Resten ble deportert på veien, eller kort etter å ha kommet fram Trolig har aldri en så stor internasjonal delegasjon forsøkt å komme inn i Vest-Sahara.

Blant nordmennene som deltar på initiativet – og som ble kastet ut – er Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre, Inga Riseth, politisk nestleder i SAIH og Emilie Bersaas, nestleder i AUF.

 • Vi dro for å rette oppmerksomhet mot en av verdens glemte konflikter, og for å vise støtte til saharawiske menneskerettighetsaktivister sin kamp for uavhengighet, sier Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre.

Tonning Riise var en av svært få som klarte å komme seg inn i Vest-Sahara, men som ble sporet opp og deportert av marokkansk politi mandag ettermiddag. Han er ventet å ankomme Agadir i Sør-Marokko natt til tirsdag.

Det er 40 år siden Marokko okkuperte store deler av Vest-Sahara idet den tidligere kolonimakten Spania var i ferd med å trekke seg ut. Området regnes av FN som Afrikas siste koloni. FN-styrken MINURSO har vært i de okkuperte områdene siden 1991 for å arrangere en folkeavstemning om Vest-Saharas selvstendighet, men folkeavstemningen er fortsatt ikke avholdt.

Inga VS

Inga Marie Nymo Riseth, politisk nestleder i SAIH.

 • Det er stor og tverrpolitisk støtte i Norge for folkeavstemning og avkolonisering i Vest-Sahara, likevel skjer det ingenting. Vi krever at norske myndigheter leter etter nye løsninger på denne konflikten slik at det kan avholdes en folkeavstemning i tråd med folkeretten, sier SAIH-nestleder Inga Marie Nymo Riseth.
 • Marokko har fått lov til å trenere denne prosessen i flere tiår, de kommer aldri til å gi slipp på de okkuperte områdene uten internasjonalt press. Dersom ingen er villig til å heve stemmen, vil saharawiene lidelser i eksil og i de okkuperte områdene aldri ta slutt, fortsetter Emilie Bersaas, nestleder i AUF som ble deportert fra Vest-Sahara mandag morgen.

Befolkningen i Vest-Sahara blir stadig utsatt for politivold og trakassering for sine fredelige demonstrasjoner. Fordi FN-styrken i Vest-Sahara ikke har mandat til å rapportere om brudd på menneskerettigheter, kan fredelige røster for selvbestemmelse ties av myndighetene uten at det når internasjonale samfunn eller medier. De norske deltakerne som har forsøkt å komme seg inn i de okkuperte områdene ønsker derfor å sette en fredelig løsning på agendaen.

 • Menn, kvinner og barn som demonstrerer blir brutalt banket opp, menneskerettighetsaktivister blir fengslet og torturert og FN har ikke engang mandat til å rapportere om menneskerettighetsbrudd. Det er en skam, sier Kristian Tonning Riise.

De 67 utviste nordmennene reiste inn i busser, med leiebil og fly. 6 personer fra Polen, Sverige, Litauen, Nederland, Canada og USA ble også utvist de to døgnene.

Kontaktpersoner:
Inga Marie Nymo Riseth, nestleder i SAIH
Tlf. +47 901 78 475 / +212 06 95 98 95 43

Trine Grüner, pressekontakt SAIH
Tlf. 906 34 052

Organisasjonene bak initiativet er:
Unge Høyre, AUF, Fremskrittspartiets Ungdom, Grønn Ungdom, Sosialistisk Ungdom, Industri Energi ungdom, Changemaker, LO Hordaland, Hordaland Arbeiderparti, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) og Støttekomiteen for Vest-Sahara.

  Fakta om Vest-Sahara:

  • Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Før dette var området spansk koloni.
  • I 1991 fremforhandlet FN våpenhvile, hvor en folkeavstemning var en av betingelsene. En fredsbevarende operasjon (MINURSO), i regi av FN ble opprettet. Folkeavstemningen har aldri blitt gjennomført.
  • Om lag halvparten av det saharawiske folk bor i flyktningleirer i Algerie.
  • Marokko kontrollerer all økonomisk aktivitet i Vest-Sahara i tillegg til landets rike naturressurser.
  • FN, Den afrikanske union og Haag-domstolen støtter saharawienes rett til selvbestemmelse.
  • FN-operasjonen MINURSO har ikke mandat til å rapportere på menneskerettighetsbrudd som skjer i Vest-Sahara.

  Flere saker:

  SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

  SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

  Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

  Anbefaler tre nye år med Students At Risk

  Anbefaler tre nye år med Students At Risk

  For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

  Drap på urfolksstudent i Colombia

  Drap på urfolksstudent i Colombia

  Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.