#academicsforpeace

#academicsforpeace

Over 200 norske akademikere har skrevet under på en støtteerklæring for tyrkiske akademikere og kampanjen #academicsforpeace.

Rundt 1128 tyrkiske akademikere er satt under politietterforskning angivelig for å ha skrevet under på et fredsopprop der de ber tyrkiske myndigheter gå i dialog med kurderne i sørøstlige Tyrkia, der det nå er borgerkrigslignende tilstander. Mange akademikere har også mistet sine stillinger, og flere er fengslet.

De norske initiativtakerne krever også at rektorer på norske utdanningsinstitusjoner nå kommer på banen, i følge Khrono.

«Vi, akademikere fra hele verden, forsvarer våre kolleger i Tyrkia. Sammen forsvarer vi akademisk frihet, ytringsfrihet og retten til å kreve fred i eget land.» står det i oppropet fra de rundt 200 norske akademikerne.

«Akademisk frihet er en grunnleggende rett og en viktig funksjon for utvikling og demokrati i et samfunn. SAIH synes disse menneskerettighetsbruddene i Tyrkia er meget bekymringsverdig, og oppfordrer alle akademikere til å signere oppropet» sier Nicklas Poulsen Viki, leder i SAIH. Hele oppropet kan leses og signeres her.

SAIH støtter også de tyrkiske akademikernes akademiske frihet og ytringsfrihet, og har i et brev sammen med en rekke andre organisasjoner innen høyere utdanning bedt tyrkiske myndigheter avstå fra å etterforske akademikerne, løslate fengslede, gjeninnsette oppsagte akademikere og garantere for at akademisk frihet, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet fortsatt gjelder i Tyrkia.

Brevet til tyrkiske myndigheter som SAIH har signert kan leses her.

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.