Fire studentledere arrestert i Colombia

Fire studentledere arrestert i Colombia

Fire studentledere tilknyttet studentorganisasjonen ACEU ble arrestert av sivilt politi under en 1. mai-markering i Medellín. De anklages for å ha delt ut FARC-vennlige løpesedler og for å ha tagget militærfiendtlige beskjeder. De risikerer nå å bli dømt under Colombias terrorlovgivning.

De fire arresterte er Christian Camilo Peña, Santiago Angel, Juan Camilo Angel og Alexis Casas Valencia. Alle er aktive studentledere og organisert i ACEU ved universitetet Antioquia i Medellín.

Det er ikke første gang studenter opplever stigmatisering, kriminalisering og overgrep for sin kamp for studenters rettigheter og utdanningsreformer i Colombia. Opprørspolitiet ESMAD har slått hardt ned på fredelige demonstrasjoner, og studentaktivister opplever stadige trusler og svertekampanjer fra paramilitære grupper.

I en pressemelding melder ACEU at dette er nok et eksempel på den systematiske forfølgelsen av studentbevegelsen som kritiserer myndighetenes utdanningspolitikk. De krever en slutt på forfølgelsen av studentbevegelsen, og at de 4 arresterte studentene blir frifunnet og får garantert sine rettigheter.

SAIH har støttet ACEU siden 2013, og stiller seg bak deres krav om studenters rett til ytringsfrihet og organisering.

Les også:

Trusler mot studenter og lærere i Colombia

Studentleder truet på livet

Studenter i Colombia under angrep

#NoSomosTerroristas

#FuerzaCompasUdeU

Flere saker:

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.

Students At Risk videreføres

Students At Risk videreføres

Endelig kan vi annonsere at Students At Risk-ordningen fortsetter med et fjerde opptak høsten 2018. – Dette er en gledens dag for SAIH, NSO og mange andre støttespillere som lenge har jobbet for ordningen, sier Beathe Øgård og Mats Beldo, ledere av SAIH og NSO.