Bekymret for angrep på akademikere i Tyrkia

Bekymret for angrep på akademikere i Tyrkia

Rapporter fra dagene etter kuppforsøket i Tyrkia viser at myndighetene har slått hardt ned på utdanningssektoren. SAIH er svært bekymret for utviklingen i Tyrkia med rapporterte angrep på akademisk frihet og høyere utdanning.

1577 rektorer for universiteter, både private og offentlige, er blitt beordret om å slutte, mens over 20 000 lærere vil miste tillatelse til å undervise i offentlig utdanning. Tyrkiske akademikere i utlandet ble instruert å vende tilbake til Tyrkia, men under unntakstilstanden er det nå blitt innført reiseforbud for akademikere.

Utdanningsdepartementet i Tyrkia har bestemt å stenge over 600 skoler som skal bli utsatt for etterforskning for forbrytelser mot grunnloven.

- Vi er svært bekymret for situasjonen i Tyrkia etter kuppforsøket hvor akademisk frihet er under kraftig angrep. Å støtte studenter og akademikeres kamp for akademisk frihet er kjernen i SAIHs arbeid, både i Norge og internasjonalt, sier Inga Marie Nymo Riseth, leder av SAIH.

Sammen med norske studenter i NSO stiller SAIH seg bak de tidligere uttalelsene fra den europeiske studentunion (ESU), den europeiske universitetsorganisasjonen (EUA) og Scholars at Risk Nettverket (SAR). Studentorganisasjonene krever at myndighetene i Tyrkia forsvarer og beskytter akademisk frihet, universitetenes selvstendighet og frihet for akademikere og studenter til å fortsette sine arbeid uten frykt for represalier.

Nulltoleranse mot menneskerettighetsbrudd

SAIH oppfordrer den norske regjeringen og Utenriksdepartementet til å vise nulltoleranse mot menneskerettighetsbrudd på studenter, lærere og akademikere i Tyrkia.

- Vi ber regjeringen fremme norske studenters bekymringer og insisterer at tyrkiske myndigheter respekterer sine internasjonale og nasjonale juridiske forpliktelser og garanterer sikkerheten til alle tilknyttet høyere utdanning i sitt land, sier Riseth.

Les også i Khrono:Sterk akademisk støtte

Flere saker:

Students At Risk videreføres

Students At Risk videreføres

Endelig kan vi annonsere at Students At Risk-ordningen fortsetter med et fjerde opptak høsten 2018. – Dette er en gledens dag for SAIH, NSO og mange andre støttespillere som lenge har jobbet for ordningen, sier Beathe Øgård og Mats Beldo, ledere av SAIH og NSO.

Militærkupp eller internoppgjør i Zimbabwe?

Militærkupp eller internoppgjør i Zimbabwe?

I natt ble det kjent at militæret tok over makten i Zimbabwe. Militæret understreket på nasjonal TV at dette ikke var et kupp, og at president Mugabe og hans familie er trygge og i sikkerhet. Natten og dagens hendelser kommer etter en stadig økende tilspissing av den interne kampen i Mugabes parti ZANU-PF. Maktkampen har stått om hvem som skal etterfølge Mugabe som har vært president i Zimbabwe siden 1980, og som nå er 93 år.