Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Viktig seier for akademisk frihet i Swaziland

Maxwell har opplevd tortur, blitt bortført og fengslet flere ganger fordi han har krevd respekt for studenters rettigheter. I dag er han glad for at alt de har ofret ikke har vært forgjeves. 25 andre aktivister vil også gå fri etter domstolens historiske avgjørelse fredag for en uke siden. 

- Dommen betyr at jeg nå kan bevege meg fritt ut av Swaziland dersom jeg ønsker det, jeg kan snakke fritt i det offentlige rom, jeg kan engasjere meg politisk og delta på offentlige arrangement. Jeg slipper å gå til politiet for å rapportere hver måned, og mest av alt jeg kan nå fokusere på å fullføre studiene mine som har blitt satt på vent så altfor lenge.

Les også: Kjemper mot kongen

Kritiserte utdanningssystemet

Maxwell ble først siktet i 2013 for å ha kritisert Kong Mswatis luksuriøse livsstil, et jetsett-liv som står i sterk kontrast med levestandarden til resten av befolkningen. Maxwell fremmet krav om gratis utdanning og organiserte offentlige møter om mangelen på demokrati og akademisk frihet.

I mai 2014 ble han igjen arrestert. Denne gangen siktet de ham for to tilfeller av terrorisme og to tilfeller av oppvigleri for å ha snakket på vegne av studentene under 1. maifeiringen.

- Jeg ble anklaget fordi jeg kritiserte landets prioriteringer når det gjelder utdanning, forteller Maxwell.

Han og flere andre studentledere motsatte seg anklagene som de mente var i strid med grunnloven og krevde at de ble erklært ugyldig og uten effekt.

Fredag 16. september falt dommen i studentenes favør. Her kommer det frem at loven om terrorisme og loven om oppvigleri fra 2008 er grunnlovsstridige, og den delen som Maxwell ble siktet for ble erklært ugyldig.

Vanskelig å være student

Til tross for at Maxwell føler seg lettet, er han bekymret for hvorvidt regjeringen vil anke dommen. Og selv om han er frikjent fra alle anklager, understreker han at situasjonen for studentaktivister fremdeles er svært vanskelig i Swaziland i dag. 

- Studentene opplever vold og forfølgelse for sine modige krav om demokrati og mer penger til utdanning. Noen opplever å få dårligere resultater i skolen, andre blir kastet ut av universitetet og mister muligheten til å få en utdannelse. Studenter opplever å bli arrestert, slått, bortført og torturert på daglig basis.

Seks studentledere ved Universitetet i Swaziland har blitt anklaget for oppvigleri etter at de fremmet krav om bedre stipendordninger og flere bosteder for studenter. Deres høring startet den 21. september. Utfordringen i slike saker er at definisjonen på terrorisme og opprør er så vage at hvem som helst kan bli siktet. Lovene blir brukt til å skremme og trakassere studenter, sier Maxwell.

- Jeg håper at den konstitusjonelle dommen er en delvis seier for studenter og aktivister. Jeg håper det kan bidra til å styrke deres rett til å organisere seg og snakke fritt, uten frykt for å bli tiltalt. I tillegg er dette en seier for alle som trodde på min uskyld og kjempet utrettelig for min frifinnelse. Studentene her i Swaziland har ventet på denne seieren og vi håper at den kan fungere som et springbrett mot total frihet for alle studenter, sier Maxwell.

SAIH startet opp i Swaziland i 2015, og er en av få norske sivilsamfunnsorganisasjoner som jobber i landet. I tillegg til den nasjonale studentbevegelsen SNUS, støtter SAIH Foundation of Socio – Economic Justice (FSEJ).

engasjer deg!

Ønsker du å engasjere deg i vårt arbeid for akademisk frihet? Les mer om hvordan du kan bli SAIH-Støttespiller, her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon