Studentenes fredspris går til Hajer Sharief

Studentenes fredspris går til Hajer Sharief

Hajer Sharief (23) opplevde bombene og borgerkrigen i Libya på nært hold i 2011. Siden den gang har hun vært en aktiv bidragsyter i inkluderingen av kvinner i fredsbyggende arbeid. Torsdag kveld ble det annonsert at hun mottar Studentenes fredspris 2017.

Etter å ha vært vitne til den forferdelige situasjonen og utviklingen i Libya, ble jusstudenten Hajer Sharief inspirert til å starte opp sivilsamfunnsnettverket Together We Build It. Siden da har hun jobbet videre med organisasjonsarbeid på bakkenivå og blitt en aktiv del av det internasjonale samfunnet. Hun jobber nå for å implementere FNs sikkerhetsrådsresolusjoner 1325 – Kvinner, fred og sikkerhet og 2250 – Unge, fred og sikkerhet.

- Årets fredsprisvinner er en ung kvinne med et enormt mot og evne til å skape endring. Gjennom sitt arbeid bidrar Sharief til dialog mellom ulike parter i Libya og bygger bro mellom den libyske grasrota og det internasjonale samfunnet. Hun er et eksempel til etterfølgelse for studenter over hele verden, og jeg håper norske studenter blir inspirerte til å gjøre mer for internasjonal solidaritet sier Inga Marie Nymo Riseth, leder i SAIH og leder for årets fredskomité.

Sharief ble i høst utnevnt av FNs Generalsekretær Ban Ki-Moon til en arbeidsgruppe som skal bearbeide og videreutvikle resolusjon 2250. Hun er også en del av et nettverket Extremely Together, støttet av Kofi Annan Foundation, hvor hun sammen med ni andre deltakere arbeider med å finne positive forebyggingstiltak mot voldelig ekstremisme blant unge i verden.

Utenriksminister Børge Brende uttaler følgende om årets vinner:

- Jeg er glad for at Studentenes fredspris i år tildeles unge og uredde Hajer Sharief. I et Libya preget av politiske motsetninger, voldelig konflikt og tradisjonelle kjønnsrollemønstre er innsatsen til representanter for det sivile samfunn avgjørende. Sharief arbeider målrettet for å sikre ungdoms og kvinners plass og rolle i gjenoppbyggingen av landet. Med sitt arbeid er hun en modig stemme i kampen for et fredeligere og mer demokratisk Libya.

Selve utdelingen av Studentenes fredspris vil bli gjort under Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT) i februar 2017.

Les mer om Studentenes fredspris.

Flere saker:

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 30. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

Anbefaler tre nye år med Students At Risk

For to uker siden kunne SAIH og NSO feire at regjeringen og UD viderefører Students at Risk-ordningen også i 2018. I behandlingen av statsbudsjettet for 2018 sier Stortinget at dette ikke er nok. 

Drap på urfolksstudent i Colombia

Drap på urfolksstudent i Colombia

Viviana Trochez Dagua (20) var nettopp uteksaminert student fra Universidad Intercultural de los Pueblos (UIP). Fredag 8. desember ble hun drept i forbindelse med kamper mellom væpnede aktører, ifølge menneskerettighetsorganisasjon NOMADESC. SAIH er dypt berørt av den tragiske hendelsen.