Økende antall angrep mot høyere utdanning

Økende antall angrep mot høyere utdanning

Det siste året har det blitt registrert 257 angrep i 35 land mot forskere, studenter, ansatte og utdanningsinstitusjoner. – Må anerkjennes som et globalt fenomen, påpeker Scholars At Risk.

- Vi har sett mange eksempler på angrep mot studenter, forskere og utdanningsinstitusjoner det siste året, og er dessverre ikke overrasket over funnene. Både gjennom rapportering fra våre partnere, historier fra studenter i Students At Risk-ordningen og rapporten vår Beseiged Universities ser vi at høyere utdanning stadig knebles, sier Beathe Øgård, leder i SAIH, om den nye rapporten fra Scholars At Risk.

Rapporten Free to Think analyserer årlig angrep på høyere utdanning over hele verden. Siste rapport for 2017, lansert 26. september, dekker hendelser fra 1. september 2016 til 31. august 2017. Den rapporterer om totalt 257 angrep i 35 land.

Dette er betydelig mer enn fjorårets rapport, som viste 157 angrep mellom mai 2015 til september 2016.

- Den globale krisen vi rapporterte om for ett år siden har nå bare økt i omfang, og drives av anti-demokratiske trender over hele verden, skriver Scholars At Risk i sin pressemelding.

Rapporten trekker frem seks hovedpunkter:

Free To Think 2017 Fakta
  • Voldelige angrep fra militærstyrker og enkeltpersoner på forskere, studenter og utdanningsinstitusjoner, særlig i Nigeria og Pakistan.
  • Tyrkiske myndigheter står bak systematiske og omfattende angrep mot den høyere utdanningssektoren i landet.
  • Voldelig undertrykkelse av organisert studentaktivitet over hele verden, særlig i Sør-Afrika, Zimbabwe og Thailand.
  • Forverrede forhold for høyere utdanning i Venezuela, hvor studentprotester har blitt møtt med statlig vold og arrestasjoner.
  • Omfattende restriksjoner på forskeres og studenters muligheter til å reise fritt i forbindelse med akademiske formål.
  • Forsøk på å stenge høyere utdanningsinstitusjoner, eller sensurere undervisning gjennom lovgivning og administrative endringer, i Sentral- og Øst-Europa.

Høyere utdanning er ofte svært eksponert, og blir mål for voldelige angrep i autoritære regimer og konfliktområder, viser rapporten. Scholars At Risk ber ansvarlige stater, ledere innen høyere utdanning og sivilsamfunn om å anerkjenne at angrep på høyere utdanningsinstitusjoner, forskere og studenter er et utbredt globalt fenomen.

Free To Think 2017 Tyrkia Eksempel

Siden kuppforsøket i Tyrkia i juli 2016 har tyrkiske myndigheter fortsatt med systematiske angrep mot den høyere utdanningssektoren i landet.

Internasjonale normer og regler må styrkes

- Internasjonalt er det et sterkt behov for å styrke internasjonale normer og regler for å beskytte studenter og akademikere, noe også denne rapporten viser, bekrefter Øgård.

Tidligere i år utga SAIH rapporten «Besieged Universities» sammen med Association for Freedom of Thought and Expression (AFTE), som avdekket omfattende brudd på studenters rettigheter og akademisk frihet i Egypt i perioden 2013-2016. SAIH er også aktiv i det norske Scholars At Risk-nettverket, og bidrar til Scholars At Risk sentralt med dokumentasjon av angrep mot høyere utdanning.

Den første Free To Think-rapporten fra Scholars at Risk kom i 2015, og tok for seg perioden januar 2011 til mai 2015. 333 angrep ble dokumentert, men de reelle tallene ble ansett som betydelig høyere, ettersom mange hendelser er vanskelig å fange opp og registrere.

Les hele rapporten her.

 

Flere saker:

Rettsak mot akademikere i Tyrkia

Rettsak mot akademikere i Tyrkia

I dag startet de første av mange rettsaker mot akademikere i Tyrkia, som i januar 2016 signerte et opprop mot myndighetenes behandling av sivile kurdere. Students At Risk-student Ekin Baris Sah var en av dem. Nå risikerer han 7,5 års fengsel.

Students At Risk videreføres

Students At Risk videreføres

Endelig kan vi annonsere at Students At Risk-ordningen fortsetter med et fjerde opptak høsten 2018. – Dette er en gledens dag for SAIH, NSO og mange andre støttespillere som lenge har jobbet for ordningen, sier Beathe Øgård og Mats Beldo, ledere av SAIH og NSO.

Militærkupp eller internoppgjør i Zimbabwe?

Militærkupp eller internoppgjør i Zimbabwe?

I natt ble det kjent at militæret tok over makten i Zimbabwe. Militæret understreket på nasjonal TV at dette ikke var et kupp, og at president Mugabe og hans familie er trygge og i sikkerhet. Natten og dagens hendelser kommer etter en stadig økende tilspissing av den interne kampen i Mugabes parti ZANU-PF. Maktkampen har stått om hvem som skal etterfølge Mugabe som har vært president i Zimbabwe siden 1980, og som nå er 93 år.