Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Myanmar: Studenter utvist etter fredelig protest

Mandag 22. januar startet studenter fra Yadanabon studentunion en protest ved Yadanabon universitet i Mandalay, Myanmar, med krav om økte midler til landets utdanningsbudsjett.

Protesten ble utløst som følge av at Myanmars forsvarsdepartement hadde bedt parlamentet om budsjettøkning. Kravene fra forsvarsdepartementet utgjør en betydelig høyere sum enn budsjettforslagene fra helse- og utdanningsdepartementene til sammen, og det hele ble derfor sett som en provokasjon av studentene. Siden 2014 og 2015 har studentaktivister i landet jobbet for utdanningsreform og økte offentlige utgifter på utdanning.

Den fredelige protesten spredte seg raskt til andre universiteter i Mandalay, hvor aktører som All Burma Federation of Student Unions (ABFSU), Myanmars lærerforbund og National Network for Education Reform støttet studentenes rett til å protestere. Forrige torsdag tok likevel protestene slutt, da politistyrker arresterte mer enn 70 studentaktivister. De ble satt i politiets varetekt, men raskt løslatt igjen.

Imidlertid har nærmere 40 studenter blitt suspendert og risikerer varig utvisning fra deres læresteder. Ytterligere protester til støtte for de rammede studentene ble arrangert tidligere denne uken.

SAIH bekymret for studentenes rettigheter

- Ledelsen ved universitetene prøver å kvitte seg med ikke-voldelige demonstrasjoner og protester, gjennom å true med utvisning av studenter som ikke vil slutte å protestere. Dette er et klart brudd på retten til fredelig forsamling, sier leder i SAIH, Beathe Øgård.

Som Dr. Sai Khaing Myo Tun, leder for Myanmars lærerforbund, uttalte til nyhetsnettstedet Irrawaddy, er også SAIH bekymret for at dette kan skremme studenter og andre fra å utøve sin rett til ytringsfrihet fremover. Studenter og andre aktivister har gjennom flere tiår blitt hardt undertrykket av det tidligere militære regimet i Myanmar. Også under dagens regjering ledet av Aung San Suu Kyi blir presse-, ytrings-, og forsamlingsfrihet utfordret, og de siste ukers hendelser ved universitetene føyer seg inn i dette bildet.

- SAIH ønsker å vise vår solidaritet med studentene, og støtter deres rett til fredelig protest. Vi støtter deres bekymringer overfor myndighetene. Vi håper at studentene får komme tilbake til sine læresteder så snart som mulig, og at universitetene ikke misbruker sin makt i fremtiden, sier Øgård.

Kilder:Myanmar Times – Student union speaks against expulsions Myanmar Times – Students expelled for protesting over higher education budget Radio Free Asia – University administrators ordered dismissals of student protesters Irrawaddy – Mandalay university students protest lack of public funding Radio Free Asia – Nearly 40 students dismissed from schools following budget protests DVB – Growing backlash after university students expelled for protests over education budget

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet
Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem. Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem.

Nyhet

Kjemper for «den lille freden»

Selv om fredsavtalen i Colombia ble underskrevet i 2016, betyr det ikke at det er fred. SAIHs samarbeidspartnere kjemper hver dag for «den lille freden». Urfolksorganisasjoner, afroetterkommere og studenter er blant de som rammes hardest av konflikten som fortsatt utspiller seg.

Les nyhet
En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet. En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet.

Nyhet

Hvorfor er det så viktig å engasjere seg?

Student? Da bør du lese videre. Å være frivillig gir deg mange fordeler!

Les nyhet
Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette. Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette.

Nyhet

Takk for SAIH-tierne!

Husk å betale SAIH-tiere på semesteravgifta. Den gjør nemlig verden til et litt bedre sted.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon