SAIH-bloggen

Zimbabwe koker
20.09.2016
Av Emilie Larsen Ørneseidet & Jarand Hanto

Zimbabwe koker

Det er høy temperatur i Zimbabwe om dagen. Daglige demonstrasjoner i sentrum av Harare blir slått hardt ned på av myndighetene. Demonstranter blir brutalt angrepet av regimets politistyrker og det er utbredt bruk av tåregass og vannkanoner for å skille demonstrantene. ZANU-PF, som utgjør det sittende regimet gikk drastisk til verks for to uker siden og innførte totalforbud mot demonstrasjoner i sentrum. Det hele endte med et sviende nederlag for regimet i landets høyesterett. I de påfølgende tumultene som fulgte dommen erklærte Mugabe «krig» mot opposisjonelle og kom med dårlig skjulte trusler mot dets ledere. Les også: Politisk kaos i Zimbabwe Engasjementet til aktivistene på kontoret står ikke tilbake for demonstrantene i sentrum. Det gir naturligvis lunsjpraten en annen dimensjon enn tørrprat om vær, vind eller hytteturen i helgen. For hva er egentlig forventningene til det kommende presidentvalget i 2018? Står man virkelig på terskelen til dyptgripende reform og endring, eller vil regjeringspartiet nok en gang slå nådeløst tilbake? La oss ta dere med inn i vår hverdag, lunsjpraten en vanlig torsdag på YETT-kontoret i Harare. Legg til engasjement, spontanapplauser, avbrytelser og høy stemmebruk for å kjenne ordentlig på stemningen.
Verden er ikke så kjip som du tror
12.09.2016
Av Inga Marie Nymo Riseth

Verden er ikke så kjip som du tror

Dette innlegget ble opprinnelig publisert på bloggen Grønne Jenter, i anledning Verdens Beste Nyheter.
African Youth Voices on International Youth Day
12.08.2016
Av Beathe Øgård, Vice President, SAIH

African Youth Voices on International Youth Day

August 12 has been declared as International Youth Day by the United Nations since December 1999. A unique theme is created annually to assist in focusing awareness on issues affecting youth around the world. The youth play a critical role because they are powerful agents in bringing change in their communities towards sustainable development. Events to celebrate the day are being organized all over the world.   This year’s International youth Day is about achieving the 2030 Agenda for Sustainable Development and the selected theme is “The Road to 2030: Eradicating Poverty and Achieving Sustainable Consumption and Production,” with a special focus on the Sustainable Development goal number 12. In relation to the International Youth Day, SAIH has asked four youths what the International Youth day and this year’s themes means for youth in their country. How does the nexus between the theme of this year and the reality of what young people are going through in your country influence your view of International Youth day?
Sosiale medier og revolusjon i Zimbabwe
07.07.2016
Av Stian Amadeus Antonsen

Sosiale medier og revolusjon i Zimbabwe

Mens jeg sitter her i Harare er gatene tomme, butikker og skoler er stengt og internett har vært blokkert i flere timer. En protestaksjon som startet på sosiale medier for å protesterte mot korrupsjon har ført til stillstand i de største byene i landet. Nå truer myndighetene med å arrestere alle som deler ”fornærmende” materiale på sosiale medier. Sosiale medier har lenge vært et fristed for å dele kritiske ytringer i Zimbabwe. Massemobilisering i landet blir som regel slått hardt ned på. Aktivister som samles blir utsatt for vold, vilkårlige arrestasjoner og i verste fall forsvinning/drap.
Kjemper mot kongen
21.06.2016
Av Stian Amadeus Antonsen

Kjemper mot kongen

Studentleder og demokratiforkjemper Maxwell Dlamini (27) har ofret mye for sin aktivisme. Han er en av få uttalte kritikere i Swaziland av det eneveldige kongedømmet som har all makt i landet. Fortsatt ulmer trusselen om fengsel og tortur for den unge aktivisten. Vi er i Swaziland, dette lille landet som er omkranset av Sør-Afrika på alle sider. Landet er kanskje mest kjent for sine høye fjell og den årlige festivalen hvor unge jomfruer danser toppløse foran Kong Mswati III. Den eneveldige kongen står også fritt til å velge ut en av de unge jomfruene som sin nye kone, og foreløpig har den 48 år gamle tronhøvdingen 15 koner. Swaziland er det eneste eneveldige kongedømmet i Afrika og kongen vet å velte seg i luksus. Vi kjører på kryss og tvers av landet sammen med Maxwell Dlamini, en av de mest kjent studentaktivistene og menneskerettighetsforkjemperne i landet.. - Ser dere der borte? Det er et av palassene til kongen. Og hvis dere ser bort mot fjellet der så er det et annet palass, forteller Maxwell. Det er gode veier i Swaziland, for kongen har vært opptatt av å vise frem de gode veiene til hans internasjonale venner som kommer på besøk. Internett og mobilbruk er blant de dyreste på kontinentet ettersom kongen ikke tillater andre enn selskaper enn de hvor han har aksjer. Hver av hans 15 koner får bygget sitt eget palass, og kongen har også en rekke luksuriøse biler, hvor av den ene koster over 4 millioner kroner og har en innebygd fryser! Imidlertid lever de fleste innbyggerne i Swaziland i fattigdom. Over 60 prosent har mindre enn 1,25 dollar om dagen å leve for, og befolkningen har blant den lavest forventede levealder i verden. - Kongen bryr seg kun om seg selv og sin familie, mens majoriteten av folket her strever med å få mat på bordet, sier Maxwell.
Med Operasjon Dagsverk til Colombia
24.05.2016
Av Live Bjørge, programrådgiver

Med Operasjon Dagsverk til Colombia

7. mars i år vedtok Elevtinget å tildele årets Operasjon Dagsverk til SAIH. I mai ble OD-leder Olav Bjelland Brekke og informasjonsansvarlig Trond Tveit med SAIH til Colombia for å lære om årets OD-prosjekt og om situasjonen for urfolk, afroetterkommere og studenter.
Communicating Worlds
03.05.2016
Av Nicklas Poulsen Viki

Communicating Worlds

I april ble SAIH invitert til å delta på konferansen «Communicating Worlds» i København, i regi av Timbuktu fonden. Tema for konferansen var hvordan vi kommuniserer om utvikling og det globale Sør, et tema som SAIH har jobbet mye med de siste årene. I likhet med SAIH, er Timbuktu Fonden opptatt av å fremme kunnskap og journalistikk om utvikling og globale forhold, for å sørge for et mer nyansert verdensbilde. På konferansen fikk vi muligheten til å drøfte ideer og felles utfordringer med sivilsamfunnsaktører fra hele Norden, og knytte kontakt med potensielle nye samarbeidspartnere.
Høydepunkter fra årsmøte 2016
22.04.2016
Av Mikael Schärer og Aurora Salmelid

Høydepunkter fra årsmøte 2016

16. og 17. april deltok over 60 aktivister og medlemmer på SAIHs årsmøte. Det var en innholdsrik helg med heftige debatter, resolusjonsforslag, valg av ny politisk kampanje og nye tillitsvalgte. Her er høydepunktene. Årsmøte begynte med et tilbakeblikk på året som har gått. Både lokallag og AU la frem sine aktivitetsrapporter og som alltid lar vi oss imponere av den samlede innsatsen! Aktiviteten i SAIHs 11 lokallag har vært storslått, og vi er veldig stolt av alle de engasjerte og kunnskapsrike aktivistene våre, og alt de har fått til landet rundt. Du kan lese mer om SAIH-året 2015, her. Ambisiøse planer for 2016 Ordet «handlingsplan» høres kanskje tørt ut for noen, men på SAIHs årsmøte lykkes den å skape stor debatt. Sluttresultatet ble en innholdsrik og ambisiøs plan for det kommende året. SAIH skal blant annet gjennomføre Verdens Beste Nyheter sammen med Spire og Changemaker, vi skal kåre årets verste og beste bistandsvideoer for fjerde år på rad, og holde flere hundre foredrag for å engasjere norske elever i årets Operasjon Dagsverk, som går til SAIHs prosjekter i Colombia. Ny politikk Årsmøtet vedtok ny politikk om FNs bærekraftmål. SAIH mener at Norges arbeid med bærekraftmål 4 må fokusere på høyere utdanning og akademisk frihet. Høyere utdanning er avgjørende for å gjennomføre en rekke samfunnsoppgaver, og støtte til høyere utdanning og organisasjoner som kjemper for akademisk frihet, er derfor viktige tiltak for å oppnå alle de nye bærekraftmålene. Det vil komme flere saker om dette tema i tiden som kommer, følg med videre.