Nyhetsarkiv

Åpnet dørene for forfulgte forskere

- I dag feirer vi at norske akademiske institusjoner og studenter tar et globalt ansvar for akademisk frihet, sa Robert Quinn, administrerende direktør i det internasjonale Scholars at Risk-nettverket. 23. mai satte SAIHs langsiktige arbeid for norsk engasjement i Scholars at Risk et tydelig spor etter seg.

"SAIH gjør et viktig bidrag"

Når Tora Aasland møter andre lands regjeringsmedlemmer, er "utdanning for frigjøring"-perspektivet noe hun er opptatt av. - Jeg kan også bidra ved å samarbeide med organisasjoner og institusjoner som har et engasjement for dette. SAIH gjør et viktig bidrag her, sier forsknings- og høyere utdanningsministeren.

Lanserer norsk nettverk for forfulgte akademikere

De trues, trakasseres og overvåkes. Nå vil norske universiteter og høgskoler gå sammen om å beskytte og jobbe for forfulgte akademikere, forskere, forfattere og kunstnere. SAIH har vært en svært sentral pådriver for lanseringen av den norske Scholars at Risk-seksjonen.

"Også de flinkeste må få noe å strekke seg etter"

Som tidligere utdannings- og forskningsminister har Kristin Clemet klare tanker om hvordan utdanning kan forbedres både i Norge og i utlandet. Leder for tankesmien Civita deler sine tanker om hvordan utdanning er kilden til alt fra innsikt og dannelse til konkurransekraft og muligheter til å ta globalt ansvar.

Tidligere URACCAN-rektor til FN

SAIH gleder seg over at Myrna Cunningham, universitetet URACCANs første rektor, har blitt valgt til leder av FNs permanente forum for urfolksspørsmål.

Nicaraguas ombud for seksuelt mangfold besøker Oslo

Onsdag 18. til fredag 20. mai kommer Latin-Amerikas første ombud for seksuelt mangfold, Samira Montiel, til Oslo. Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) og SAIH er verter for besøket.

"Utdanning handler om rettferdighet"

- Gjennom mitt verv som tillitsvalgt i NSO arbeider jeg hver dag for offentlig finansiert høyere utdanningssektor, uten egenbetaling, både i Norge og Europa. Her må vi være på vakt, sier Julie Ness, internasjonalt ansvarlig i Norsk Studentorganisasjon.

Krever et mer demokratisk campus

Studenter er ”passive demokrater”, sier ny rapport om studenter ved tre afrikanske universiteter. Forskerne mener det illustrerer at styresmakter og universiteter må jobbe mer for å dyrke frem demokratiske verdier i undervisning og studentliv på campus.

Setter utdanning på dagsorden

- Her jeg sitter i dag, i 8. etasje i UNESCOs kvartaler i Paris, sitter jeg langt fra grasrota. Min oppgave blir derfor å sette og å opprettholde utdanning på den globale dagsorden, og å få drøftet i UNESCO hvordan vi kan nå ut med denne dagsordenen, sier Dankert Vedeler, ambassaderåd i Norges faste delegasjon til UNESCO.

“Yes, she can!”

... Men kan verden? Denne uka arrangerer nettverket Global Campaign for Education årets Global Action Week. Med slagordet “It’s a Right, Make it Right!” oppfordres verdensledere til å sikre alle jenter rett til utdanning.

"Knowledge is power"

Rudo Chigudu is the sexual health and rights coordinator in Katswe Sistahood, one of SAIH's partners in Zimbabwe. As with her association's key goals, she is especially concerned about women's access to education.

Fortsatt farlig å være student i Colombia

Hvorfor protesterte titusener av colombianske studenter, lærere og fagforeningsaktivister forrige uke? Og hvorfor ble en tidligere studentleder skutt og drept i mars? Studentorganisasjonen ACEU fra Colombia har nylig vært besøk i Norge, og gav norske studenter et nyttig innblikk i en annen studenthverdag.

- Ingen ungdomsopprør uten utdanning

Forrige uke besøkte Jan Egeland Universitetet i Stavanger, hvor han kom for å snakke om situasjonen i Japan og Libya. Bjørn Harald Lye i SAIH Stavanger fikk intervjue den avtroppende NUPI-direktøren - og påtroppende Europadirektør i Human Rights Watch - om hans tanker om utdanning og dens rolle i verdenssamfunnet.

Mer forskning fra Sør

Verdens maktbilde innen forskning er i endring. Supermaktene USA, Canada og Vest-Europa utfordres av en voksende forskerbølge fra Asia, Midtøsten og Nord-Afrika, og flere mindre utviklede land.

Utdanning på egne premisser

Over halvparten av Bolivias befolkning snakker ulike indianerspråk. Men det er ingen selvfølge at dette prioriteres i utdanning. SAIHs partnere i Bolivia jobber for å styrke tospråklig interkulturell utdanning og urfolkungdoms deltagelse. Nylig var SAIH på besøk under avslutningsseremonien for studentene ved to av studiene.

Jobber for bedre utdanning i hjemlandet

Ysaura Quispe Diaz er en av deltakerne på årets LNU-utveksling. Hun er tilknyttet SAIHs samarbeidspartner CEADL i Bolivia, som utdanner ungdomsledere og jobber for å styrke ungdoms deltakelse og påvirkningskraft i samfunnet.

- Mange LHBT-personer får aldri muligheten til utdanning

Åshild Marie Vige er ny leder for Skeiv Ungdoms sentralstyre, og er også medlem av LLHs og Skeiv Ungdoms internasjonale utvalg. I fjor var hun på utveksling til Gay and Lesbian Coalition of Kenya, hvor hun tydelig fikk se hvilke hindringer LHBT-personer møter i forhold til utdanning.

“Me fekk skikkeleg juling”

Nyleg vart han fengsla og torturert i 27 dagar. Welcome Zimuto i studentorganisasjonen ZINASU risikerer dødsstraff for sitt engasjement for studentar i Zimbabwe, etter å ha deltatt på eit møte om opprøra i Nord-Afrika. Korleis kunne dette skje? Og kva skjedde – eigentleg? I eit intervju med SAIH sin nestleiar Erik Schreiner Evans, som for tida er på prosjektreise i Zimbabwe, fortel han si historie.

Kjemper for lik rett til utdanning

Som leder i Norges største interesseorganisasjon for studenter, er arbeidet for lik rett til utdanning en sentral del av hverdagen til Anne Karine Nymoen. - Skolepenger gjør utdanning til et gode som er forbeholdt noen få. Utdanning bør være gratis slik at alle har mulighet til å delta, sier hun.

CBU koordinerer hiv-arbeid

SAIHs samarbeidspartner Copperbelt University i Zambia har blitt valgt ut til å koordinere det regionale universitetsnettverket for hiv i det sørlige Afrika.

- Uten utdanning lever mennesket i mørke

Brasilianeren Carmen Guerreiro (25) jobber som journalist og er ansvarlig redaktør for nettsiden Sustenta!, hvor bærekraftighet for ungdom er fokus. Hun lever i et land hvor de beste skolene er dyre privatskoler, og hvor staten generelt har investert lite i utdanningssektoren. Hva tenker Carmen om utdanning for frigjøring?