Nyhetsarkiv

Education as a "chain cutter"

What does young people think about SAIH's slagon "Education for Liberation"? Throughout our anniversary year, we ask people from all around the world about their thoughts and impressions. Carmen Guerreiro (25) is a young journalist from Brazill. She is the executive editor of a news website about sustainability for youngsters.

85 Nations Supporting Statement on LGBT Rights

On March 22, 85 countries agreed to join the Joint Statement "Ending Acts of Violence and Related Human Rights Violations Based On Sexual Orientation and Gender Identity, at the United Nations Human Rights Council in Geneva.

Utdanning glemmes i humanitært arbeid

- Utdanning er “den fattige naboen” til hele det humanitære hjelpesystemet. Det er sektoren med størst gap mellom ønsket hjelp og reell støtte, sa Kevin Watkins, direktør for årets Unesco-rapport, under lanseringen i Oslo forrige uke. Rapporten trekker særlig frem sammenhengen mellom utdanning og væpnet konflikt.

Aukande vald mot lesbiske – aktivistar krev handling

Den sørafrikanske regjeringa har lova å fylgje opp aktivistkrav om tiltak mot aukande korrigerande vald, der lesbiske vert valdteken av menn med formål om å “kurera” deira seksuelle legning. Avgjerda vart tatt måndag 14. mars, då aktivistar demonstrerte utanfor parlamentet i Cape Town.

"Ein magisk trylledrikk"

- Den som tek utdanning kan gjera mange fleire val i livet, seier statssekretær Ingrid Fiskaa, som særleg er oppteken av jenter og utdanning.

Utdanning: En nøkkel til kvinners frihet?

"Utdanning er å realisere seg selv". "Utdanning gir en stemme til de stemmeløse". "Utdanning avgjør hvem jeg er". Hva tenker jenter om utdanning for frigjøring? Vi har spurt fem unge jenter fra fem ulike land om deres tanker.

Kvinner på dagsorden

I dag feirer FNs internasjonale kvinnedag 100 år, og kvinnepolitiske saker settes på dagsorden over hele verden. Dette er også et viktig fokus i SAIHs arbeidsområder, noe du i dag kan få et innblikk i på bloggen vår. Og hva tenker kvinner om “utdanning for frigjøring”?

Studentaktivister tiltalt for forræderi

46 personer ble arrestert i Zimbabwe forrige uke, etter å ha deltatt på et møte der protestene i Egypt og Tunisia ble diskutert. De anklages for å danne en konspirasjon mot regjeringen, og risikerer i verste fall dødsstraff. Human Rights Watch krever at tiltalen mot dem trekkes.

Seksualundervisning på ISFiT

Studenter og ungdomsskoleelever fikk møte en ny vri på seksualundervisning da SAIH, i samarbeid med MSO, satte fokus på seksuelle og reproduktive rettigheter under årets ISFiT. – Uformelle og underholdende informasjonsaktiviteter er essensielt for å få oppmerksomhet blant unge, sier SAIHs samarbeidspartner SAYWHAT fra Zimbabwe, som også var til stede under festivalen.

En ung generasjon slår alarm

Det begynte i Tunisia og fortsatte i Egypt. Demonstrasjonene mot totalitære ledere, arbeidsledighet og korrupsjon har nådd Iran, Jemen, Bahrain og Libya. Opprørene påvirker også i Algerie, Marokko og Jordan. Hva mer har de til felles? Jo, de ledes av unge mennesker - særlig studenter.

SAIH deltar på OD-valget 2011

10. mars skal norske skoleelever avgjøre årets Operasjon Dagsverk-prosjekt. SAIH deltar med søknaden "Ny skole - Ny fremtid" - utdanning for frigjøring for urfolksungdom i Bolivia og Nicaragua.

Opptøyer i Zimbabwe – studentaktivist kidnappet

SAIHs partner SST rapporterer om økte voldeligheter i Zimbabwes hovedstad Harare de siste to ukene. Onsdag ble en studentaktivist kidnappet av ungdommer fra ZANU-PF, president Mugabes parti. I dag er det også to år siden samlingsregjeringen trådte i kraft.

Akademikere på offensiven i Egypt

- Egyptere fortjener en bedre fremtid, lyder budskapet fra utallige demonstranter i Egypt. Med dårlige forhold og utbredt arbeidsledighet blant universitetsutdannede - sammen med korrupsjon og mangel på politisk frihet - er studenter og akademikere sentrale aktivister i Kairos gater.

Ugandisk menneskerettighetsaktivist og LHBT-leder drept

David Kato, ledende aktivist i den ugandiske LHBT-organisasjonen Sexual Minorities Uganda (SMUG), ble nylig drept i sitt hjem. Kato vil bli husket for sin viktige rolle i kampen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter. Ugandisk politi bekrefter nå at den hovedmistenkte er arrestert og har tilstått.

Lokallagsressurser

Her finner du logoer o.l. Høyreklikk på ikonet i mappen for å laste ned. Hurtigguide i filformater: Til trykking og layoutprogrammer bruk filer med endingen .eps .ai og .pdf (Vektorformater) For presentasjoner og nett, bruk .jpg eller andre bildeformater (pixelformater)

- Slepp dei unge til!

- Det trengs nye folk og ny kreativitet, difor må vi sleppe dei unge til, sa den tidlegare aidsambassadøren Sigrun Møgedal då ho blei æra for alt ho har gjort for aidssaka.

Solidaritet i 50 år

For 50 år siden kom nyhetene for fullt om apartheidregimets grusomme styre. En gjeng studenter i Norge ble så forbanna og engasjert at de ville gjøre noe. De ville vise sin solidaritet og endre systemet gjennom en egen organisasjon. 50 år senere jobbes det fortsatt for å endre verden. Men skaper nyhetene vi får i dag samme engasjement? spør leder Anette Remme i Universitas

Zimbabwisk homo-organisasjon frikjent

Før jul ble Ellen Chademana frikjent for anklagene mot henne som ansatt i GALZ (Gay and Lesbian of Zimbabwe), den eneste homo-organisasjonen i Zimbabwe. - Dette er en seier for menneskerettsforkjempere i Zimbabwe, sier GALZ i en pressemelding.

Julegave til URACCAN

Høgskolen i Lillehammer har valgt at årets julegave til ansatte skal være støtte til etterutdanning av lærere i Nicaragua gjennom SAIH. Tusen takk! Og takk til SAIH Lillehammer !

Zimbabwe: Regjeringen gir etter for studentpress

Fire års kamp for å få gjeninnført låne- og stipendordningen for studenter i høyere utdanning har endelig ført frem. I statsbudsjettet for 2011 er det satt av 15 millioner US-Dollar til låne- og stipendordning.