Soumaia Hamudi fra Vest-Sahara: Forbannet over oljefond-investeringer

- Norge burde ha mer enn nok egne naturressurser. Dere trenger ikke bidra til å stjele våre, sier Soumaia Hamudi (21) fra Vest-Sahara som er SAIHs gjest under kampanjeuka.
(image)

Soumaia Hamudi (21) vil ha Oljefondet ut av selskaper som henter ut fosfat fra hjemlandet hennes, Vest-Sahara. Foto: Sindre Edland-GrytTekst: KRISTOFFER RØNNEBERG  Aftenposten 05.10.2009

Hamudi kaller Vest-Sahara sitt hjemland, men har aldri selv satt fot i det okkuperte landet. Foreldrene hennes rømte til nabolandet Algerie i 1975, og Hamudi har bodd hele sitt liv i en teltleir sammen med 165.000 andre sahrawiske flyktninger.

Hun studerer nå ved United World College i Fjaler i Sogn og Fjordane, og håper å bli lege etter at hun er ferdig med sin artium ved den internasjonale skolen på Vestlandet. I mellomtiden kjemper hun for selvråderett for sitt folk.

 

«Vi ønsker å ha noen naturressurser igjen når vi får vår selvråderett»Soumaia Hamudi


21-åringen er svært opprørt over at Oljefondet har investert 2,4 milliarder kroner i syv selskaper som henter ut fosfat fra Vest-Sahara, noe Aftenposten.no skrev på mandag.

- Ulovlig
Inntektene fra den dyrebare ressursen, som blant annet brukes i kunstgjødsel, går rett til Marokko, som har okkupert hjemlandet hennes i 34 år.
– Jeg har alltid trodd at Norge var et land som bidro til at utviklingsland skulle få det bedre. Derfor blir jeg forvirret og lei meg når jeg ser dette dobbeltspillet, sier hun.

Den norske regjeringen har ved flere anledninger frarådet norske selskaper fra å drive handel med naturressurser fra Vest-Sahara. Gjødselprodusenten Yara er blant selskapene som har tatt dette til seg og besluttet å holde seg unna området. Ojefondet har ikke gjort det samme.

Hamudi omtaler Marokkos eksport av fosfat fra hjemlandet som «plyndring», og peker på at FN flere ganger har sagt at handelen er i strid med internasjonale lover fordi den ikke er godkjent av lokalbefolkningen.
– Handelen gjør det også mulig for Marokko å fortsette okkupasjonen, som har sendt så mange mennesker på flukt, sier hun.

«På vegne av mitt folk ønsker jeg å fordømme disse ulovlige investeringene»Rabab Amidan

Hun får støtte fra Rabab Amidan, en annen sahrawier som studerer i Norge.
– På vegne av mitt folk ønsker jeg å fordømme disse ulovlige investeringene. Denne handelen ødelegger for vårt folk, sier Amidan, som studerer ved Sund folkehøyskole.

Bønn til Halvorsen
Hamudi retter også krass kritikk mot de norske selskapene som frakter fosfaten ut av landet på vegne av gjødselselskapene som kjøper den.
– Hvis jeg kunne si noe direkte til finansminister Kristin Halvorsen, ville jeg bedt henne om å råde selskapene til å slutte med denne aktiviteten. Vi ønsker å ha noen naturressurser igjen når vi får vår selvråderett, sier hun.
Blant disse selskapene er det Jebsen-eide Gearbulk, som frakter fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. Andre norske selskaper som har et nærvær i det okkuperte landet er seismikkselskapet Fugro-Geoteam og fiskerigruppen Sjøvik.

– Det er viktig at vi får et søkelys på denne dobbeltmoralen. Vest-Sahara er et okkupert land. Oljefondet og norske selskaper bør holde seg langt unna, sier nestleder Runar Myrnes Balto ved Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH).

SAIH har denne uken satt igang en kampanje for å fremme sahrawienes sak.


Flere saker:

Mot slutten for militærjuntaen i Myanmar

Mot slutten for militærjuntaen i Myanmar

For noen uker siden ble jeg kontaktet av en sentral kilde i Myanmar som fortalte at europeiske diplomater (inkludert norske) har vurdert å støtte militærets planer om nyvalg for å stabilisere landet. Min informant var sjokkert over denne viljen til å legitimere regimet, selv om det unektelig er i tråd med den realpolitiske pragmatismen som har preget responsen etter kuppet i 2021.