Ulovlig utvinning i Vest-Sahara fortsetter

Fosfat: Oljefondet øker investeringer i fosfatutvinning. Fiske: EU jurister har konkludert med at Vest-Sahara-fiske er ulovlig, og svensk TV setter nå søkelyset på fiskeriet.

Oljefondet øker i Vest-Sahara

Norwatch meldte 05. mars om at Oljefondet øker sine investeringer i ”Tabu-land” som Vest-Sahara og Burma. Dette er de eneste to landene i verden UD fraråder handel med. Det er igjen investeringer i fosfat-utvinning i Vest-Sahara som er tema. Etikkrådet behandler enda om disse selskapene skal ekskluderes etter at Norwatch avslørte disse investeringene høsten 2009. SAIH oppfordrer oljefondet til å trekke ut investeringene. (vedtat blant annet en resolusjon på SAIHs årsmøte 2009).

Ulovlig fiske

EU-parlamentets juridiske kontor offentliggjorde i februar en juridisk vurdering som konkluderer med at EUs fiske i Vest-Sahara er ulovlig og må stanse. Vurderingen ble debattert og offentliggjort i EU-parlamentet 23. februar 2010. EU, og spesielt Spania tjener godt på å fiske i okkupert område. Du kan lese mer om vurderingen her.

Svensk TV setter søkelys på Vest-Sahara-fiske

Svensk TV (STV1) har laget en serie dokumentarer som setter fokus på utnyttingen av fisk i okkupert Vest-Sahara. Vinner av Studentenes Fredspris 2009 ”Rabab” Amidane er intervjuet i første episode som kan sees på nettet her:

Dokumentarene er laget av Uppdrag Granskning, Sveriges viktigste redaksjon for undersøkende journalistikk.

Neste episode, onsdag 10. mars kl. 20:00, avslører hvordan Norge er transittland for fisk fra okkuperte Vest-Sahara til svenske forbrukere. Kan sees på SVT1 eller her

Flere saker:

Spørsmål og svar om SAIH-tierne

Spørsmål og svar om SAIH-tierne

Tierne fra norske studenter er viktige bidrag til SAIH sitt arbeid for høyere utdanning, forskning og opplæring i det sørlige Afrika, Asia og Latin-Amerika.

HØSTSAMLING 2020

HØSTSAMLING 2020

11.-13. september er det tid for et av høstens høydepunkter, nemlig SAIHs Høstsamling. Velkommen til en helg fylt med faglig innhold, politisk skolering og mye moro.