Går sammen mot angrep på utdanning

Nyhetsbildet for juni viser flere eksempler på voldelige angrep på studenter og professorer rundt i verden. Forrige uke ble tre studenter drept da syriske sikkerhetsstyrker raidet en universitetsbygning i Damaskus. Samme dag ble "Global Coalition to Protect Education from Attack" lansert. Nettverket skal beskytte skoler og universiteter mot økende politiske og militære angrep.
(image)

En palestinsk jente ved sin egen skole som nettopp har blitt bombet, øst i Gaza. Foto: UNESCO

- Studenter, lærere, akademikere, skoler og universiteter er i skuddlinjen i altfor mange konflikter over hele verden. Først nå begynner dette fenomenet å få oppmerksomhet. Altfor lite har blitt gjort for å beskytte utdanning i konfliktsoner, sa Zama Coursen-Neff, visedirektør for avdelingen for barns rettigheter i Human Rights Watch, under lanseringen av den nye koalisjonen i New York forrige uke.

Global Coalition to Protect Education from Attack (GCPEA)
ble dannet i 2010, og skal ledes representanter fra UNESCO, UNICEF, Redd Barna, Human Rights Watch, Education International, Education Above All og Council for Assisting Refugee Academics.

GCPEA sitt mål er å rette fokus mot målrettet angrep mot utdanning i konfliktfylte områder, styrke overvåkings- og rapporteringssystemer og å jobbe for økt ansvarlighet for angrep mot utdanning.

(image)

Rob Quinn i Scholars at Risk, under lanseringen av norsk seksjon i mai. Foto: Kjetil Blom

Trues ikke bare i krig og konflikt
Robert Quinn, direktør for Scholars At Risk - som SAIH har blitt svært involvert i de siste årene - deltok også på lanseringen. I sin tale understreket han at angrep på høyere utdanning ikke bare handler om vold i forbindelse med krig, konflikt og krisesituasjoner. Myndigheters brutale metoder for å hindre forskning og akademiske verker må også få mer oppmerksomhet:

- Akademikere og studenter opplever jevnlig å bli forhindret i å reise eller samarbeide med andre student- og akademikerunioner. De blir arrestert uten tilbud om rettsak, de dømmes til mange års fengsel, og blir mishandlet i varetekt. De risikerer sitt eget liv for å uttrykke sine meninger om viktige saker i samfunnet, sa Quinn, ifølge University World News.

Quinn håper GCPEA kan styrke samarbeid mellom allerede eksisterende tiltak som Scholars at Risk-nettverket, slik at overvåking og informasjonsflyt om angrep på utdanning kan styrkes.

Nylige hendelser
Hendelsen i Syria forrige uke er ett av mange eksempler på lignende angrep de siste ukene. Syriske sikkerhetsstyrker raidet et bygg for studenthybler ved et universitet i Damaskus. 21 studenter skal ha blitt skadet, mens rundt 130 studenter skal ha blitt arrestert, skriver Los Angeles Times.

Uken før, den 12. juni, ble den kvinnelige dikteren og studenten Ayat al-Qarmezi (20) dømt til ett års fengsel, for å ha skrevet et kritisk dikt rettet mot regimet i Bahrain.

8. juni ble Maksud Sadikov, en mannlig rektor ved Institutt for teologi og utenrikspolitikk i Mackhachkal, Dagestan, sør i Russland, skutt og drept sammen med sin nevø. Han hadde nylig offentlig kritisert radikal islamisme og oppfordret til at utdanning må bekjempe islamsk ekstremisme.

5. juni ble minst to studenter drept og minst tre studenter skadet da en bombe eksploderte ved universitetet Kandahar i sørlige Afghanistan.

2. juni ble en kvinnelig universitetsprofessor skutt og drept i Quetta, Pakistan. Professoren var på vei ut av en universitetsbygning ved universitetet Balochistan, da to menn på motorsykkel kom mot henne og skjøt.

Les også vår artikkel om studentlederen Maxwell Dlamini fra Swaziland, som fortsatt sitter i fengsel etter å ha blitt arrestert 10. april.

 
Kilder: University World News, AFP, Los Angeles Times, Amnesty International

Flere saker:

Akademisk frihet under alvorlig press i Brasil

Akademisk frihet under alvorlig press i Brasil

Siden Jair Bolsonaro kom til makten i Brasil i fjor har situasjonen for akademisk frihet i landet blitt betydelig forverret. Lynn Mario de Souza er professor i lingvistikk ved universitetet i Sao Paolo og var gjestet SAIH og Scholars at Risk under Arendalsuka. Den erfarne akademikeren har blant annet jobbet med bevaring av urfolksspråk blant folkegrupper i Amazonas og er bekymret for tiden fremover. 

SAIH SØKER PROGRAMRÅDGIVER

SAIH SØKER PROGRAMRÅDGIVER

SAIH søker programrådgiver i fast stilling med hovedfokus på sørlige Afrika. Det kan være aktuelt med noe arbeid i Latin-Amerika. Det er sannsynlig at stillingen tillegges ansvar for oppfølging av prosjekter med fokus på seksuell orientering og kjønnsidentitet og -uttrykk.