Khomeini i dårlig selskap

Aftenposten 13. okt: SAIHs kampanjeplakat skaper kontrovers. Irans ambassade i Oslo krever fjernet plakat der ayatollah Khomeini er tegnet inn sammen med Hitler og Stalin.

(image)

 

Aftenposten: HALVOR TJØNN

 

Den iranske ambassaden i Norge ber Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) om å fjerne en plakat som viser seks av verdenshistoriens mest kjente diktatorer, som flykter unna i panikk fra protesterende studenter. Plakaten er trykket i stort opplag og er allerede hengt opp i alle norske universitetsbyer.

Diktatorene er: Adolf Hitler, Muammar al-Gadafi, Robert Mugabe, Kim Jong-il, Josef Stalin – og ayatollah Khomeini.

–.Uheldigvis er det slik at plakaten ved siden av diktatorer som Hitler inneholder et bilde av vår store, avdøde leder Imam Khomeini. Dere har fornærmet følelsene til en stor nasjon. heter det i brevet som SAIH har fått fra pressesjefen ved den iranske ambassaden i Oslo, Mohammad Javad Hosseini.

–.Ambassaden til Den islamske republikken Iran protesterer sterkt imot dette og ønsker at deres organisasjon fjerner dette bildet så hurtig som mulig, heter det i brevet fra ambassaden.

Uakseptabelt. Anette Remme, leder for SAIH, sier at reaksjonen fra den iranske ambassaden er både provoserende og uakseptabelt. –.Ambassaden ber oss om å fjerne bildet, og det illustrerer problemet. Vi forsvarer studentenes ytringsfrihet. Derimot er det tydelig at ambassaden ikke respekterer vår ytringsfrihet når de ber oss om å ta ned bildet, sier hun.

–.Vi kunne naturligvis valgt ut mange flere enn de diktatorene som er avtegnet, men på den annen side er de et representativt utvalg av udemokratiske statsledere. Som man ser, er studentene på bildet utstyrt med bøker, ikke med våpen. Også studenter som forsøker å protestere ved hjelp av det frie ord, blir ofte møtt av våpen fra diktaturenes side, sier hun. 

Iranere. Det er kommet reaksjoner fra iranske studenter i Norge som både går mot og som forsvarer plakaten. Flere av dem som roser SAIH, ønsker ikke å stå frem offentlig av frykt for reaksjoner i hjemlandet, opplyser Remme. 

En av dem som har rykket ut mot plakaten, er iranske Hatef Khaledi Alidoosti, som studerer ved NTNU i Trondheim. På den iranske bloggen kharchangzadeh.com har han skrevet et innlegg. –.Det er dumt og latterlig å sette Khomeini i bås med brutale diktatorer fra andre land. Dette er en fornærmelse mot meg og andre muslimer, skriver Alidoosti på sin blogg, som i går ble fjernet fra nettet. 

Da Aftenposten ringte Alidoosti svarte han at han ikke ønsket å si noe som helst om saken.    

halvor.tjonn@aftenposten.no

Flere saker:

SAIH søker programrådgiver

SAIH søker programrådgiver

SAIH søker programrådgiver som kan koordinere vårt Fredskorsprogram med utveksling av ansatte og aktivister mellom Norge, Zimbabwe, Zambia og Sør-Afrika.

SAIH søker programrådgiver

SAIH søker programrådgiver

SAIH søker programrådgiver med ansvar for prosjekter i Latin-Amerika. Vi ser etter deg som er initiativrik, samarbeidsorientert og har et stort engasjement for utdanning. Dersom du i tillegg behersker spansk som arbeidsspråk og har kunnskap om resultatbasert styring og rapportering kan det være deg vi er på jakt etter.

Mot en ny politisk æra i Zimbabwe?

Mot en ny politisk æra i Zimbabwe?

31. juli går folket i Zimbabwe til stemmeurnene. Gjennom prosjektet «Ballot Buddies» jobber studentorganisasjonen ZINASU for å sikre valgdeltagelsen blant de unge. Til tross for en utfordrende politisk kontekst, øyner studentene håp for framtida.