Kamerunsk student utvist fra universitetet

Kamerunske Stephen Tedajio (27), som har vært aktiv i opprettelsen av den kamerunske studentorganisasjonen UNEEC, har nå blitt utvist fra universitetet. Tedajio ble utvist kort etter at han returnerte til Kamerun, fra et to ukers opphold i Norge på invitasjon fra SAIH. Tedajio har ikke fått noen begrunnelse for den uventede utvisningen. Men grunnene synes åpenbare.

(image) På invitasjon fra SAIH, reiste i september måned Tedajio rundt i Norge sammen med lederen av studentunionen UNEEC. Sammen besøkte de forskjellige studentorganisasjoner, studentparlamenter og medier for å fortelle om situasjonen sin og for å få inspirasjon for arbeidet hjemme i Kamerun.

-Kun universitetsrådet kan utvise studenter på denne måten, sier Tedajio. Og i dette tilfellet har rektoren utvist meg helt på egenhånd.

I Kamerun er studentdemokratiet i praksis fraværende. Den kamerunske presidenten, Paul Mbiya, styrer landet sitt med jernhånd, nå på det tyvende året. Mbiya er landets andre president siden løsrivelsen fra Frankrike i 1960.Tedajio var med i organiseringen av et frivillig valgobservatørkorps bestående av studenter under forrige valg. Da avslørte de valgfusk ved flere stemmelokaler. Og presidenten, som vinner alle valg, utnevner universitetenes rektorer og samtlige ansatte. Lærere som stiller seg kritiske til systemet, mister jobben.

Er det noe Kamerun trenger, er det et studentdemokrati. Studentene i Kamerun må betale dobbel pris på offentlig transport i forhold til prisen for vanlige statsansatte, deres tidligere låne- og stipendordninger er fjernet og deres biblioteker har ikke blitt påfylt nye bøker siden 80-tallet. Som et krav fra Verdensbanken, ble det mot slutten av 90-tallet opprettet en nasjonal studentorganisasjon, med økonomisk støtte fra samme bank. Men organisasjonen fungerer ikke slik den skal. Den er opprettet av staten, for staten, og tar ikke opp saker som angår demokrati eller elementære studentrettigheter. Det er derfor at Tedajio og en håndfull andre valgte å starte UNEEC.

-Det er derfor jeg nå er utvist, hevder Tedajio.

Saken har blitt dekket i Universitas.

Flere saker:

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Gjennom en rekke reklamer på sosiale medier for et falskt universitet, vil SAIH og NSO advare mot å gjøre høyere utdanning til en vare. – "University Inc." viser hvorfor høyere utdanning må prioriteres i norsk utviklingspolitikk, sier studentledere.

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.