Reisebrev fra Harare, 21.07.02

Vi har akkurat kommet tilbake fra safe house, et hus en del av de studentene som er utvist fra universiteter rundt i Zimbabwe bor i. De er for tiden 14 som bor der. De har en madrass, 10-12 ulltepper, noen få tallerkener og en slags kokeplate. Ingen andre møbler.

Studentene har fått støtte til fjernundervisningskurs på University of South Afrika, UNISA. Tamoka forteller at han har klart å bestå 4 av 5 kurs dette semesteret. Det siste fikk han ikke tak i bøker til. Studiene foregår i safe house.... Familien hans bor 7-8 timer unna med buss og ved å besøke dem risikerer han at de utsettes for trakassering fra militiagrupper. Sarlig faren som er lærer ser det best at han ikke kommer, det kan gi ham problemer i jobben.

(image)

Den statlige TV-kanalen fortalte i går om det fantastiske National Youth Service-programmet som regjeringen har satt igang. Ungdom tilbys mat og husly en periode mens de deltar på treningsleire. Programmet skal nå bli obligatorisk og det skal også gjelde folk på universitetet –som en slags ex.phil. De lærer om Zimbabwes historie, samt praktiske ferdigheter så de senere kan få seg en jobb eller starte noe eget. Progamlederen gjentok stadig vekk at disse gruppene hadde fått mye negativ omtale i pressen, men det var det ingen grunn til. Uavhengig media (TV-kanalen er statlig) og studentene er av en litt annen oppfatning.... Ungdommene fra NYS og krigsveteranene er to sider av samme sak. De gjør sikkert bra ting også, men de brukes som militia til å banke opp folk. Først sendes NYS inn mot studentdemonstarntene og banker deg om formiddagen og så kommer politiet og banker deg om kvelden, sier Tinashe fra Zinasu. Staten bruker penger på disse programmene istedenfor på universitetsutdanning, fortsetter han. Nkululeko, presidenten i Zinasu, forteller om hvordan historie, anti-kolonialisme og 'patriotisme' brukes som argumenter i valgkampen. Ikke sosiale goder til folket som sykehus og barnehager. Det gjør at folk ikke opplever politikerne som der for dem, noe dagens situasjon viser at de heller ikke er... Studentene i Zinasu kalles 'unpatriotic youth'. Mugabe snakker om Pan-afrikanisme, men hvordan skal man få til det når folk innad i Zimbabwe bankes opp av grupper som får operere fritt av regjering og politi?, sier Tinashe oppgitt.

(image)

Flere saker:

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Gjennom en rekke reklamer på sosiale medier for et falskt universitet, vil SAIH og NSO advare mot å gjøre høyere utdanning til en vare. – "University Inc." viser hvorfor høyere utdanning må prioriteres i norsk utviklingspolitikk, sier studentledere.

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.