Zimbabwes kamp er vår egen

Helt siden studentorganisasjonen ZINASU ble stiftet har den vært ledende i kampen for demokrati og menneskerettigheter i Zimbabwe

Det går ikke an å isolere studentpolitikk fra annen politikk. Som medlemmer av et samfunn har vi et ansvar. Og vi har valgt side - den Zimbabwiske studentbevegelsen kjemper for demokrati, rettferdighet og menneske-rettigheter. For hele samfunnet - ikke bare oss selv. Dette sier Tinashe Chimedza, generalsekretær i den Zimbabwiske studentorganisasjonen ZINASU.

Det er noe ganske annet å drive med studentpolitikk i Zimbabwe enn i Norge. President Robert Mugabe og hans parti ZANU-PF prøver desperat å vinne valget 9. mars. Og da taes alle midler i bruk: En rekke nye lover har blitt vedtatt - lover som gjør det forbudt å samles mer enn fem mennesker uten tillatelse, å snakke stygt om presidenten eller å skrive om hva som skjer uten å være en regjeringsgodkjent journalist.

(image)
Tinashe Chimedza, general secretary
i Zinasu 2001-2002

Studentene merker også Mugabes desperasjon
Studentpolitikere blir rutinemessig arrestert og banka opp. Det siste året har flere studentpolitikere blitt drept. Og sammen med flere andre har Tinashe opplevd å bli utstengt fra universitetet på livstid. Den offisielle grunnen, at han skal ha oppmuntret til hærverk og oppvigleri på universitetsområdet, er i beste fall tynn. Det er liten tvil om at utvisningene er et forsøk på å skremme andre studenter fra å engasjere seg mot regjeringen.
I løpet av de siste tre-fire årene har universitetene blitt politisert. De er ikke lenger uavhengige, akademiske institusjoner. De har blitt et middel regjeringen bruker for å klamre seg til makta. Og da er det selvsagt viktig å kneble det som finnes av opposisjon på universitetet, fortsetter han.

Men regjeringens forsøk på å skremme studentene til taushet har ikke virket. Vi ser at regjeringens politikk øker studentens kampvilje heller enn å svekke den. Helt siden opposisjonen mot Mugabe og ZANU-PF begynte ordentlig for tre år siden, har studentene vært sentrale pådrivere for forandring. Vi jobber selvsagt med rene studentpolitiske saker også - for eksempel har skolepengene ved universitetet økt med 3000 prosent det siste året. Vårt poeng er imidlertid at man ikke kan skille dette fra resten av samfunnet. Det er ikke bare vi som lider under regjeringens politikk - det er hele Zimbabwe. Og vi kommer ikke til å la oss skremme til taushet, avslutter han.

Flere saker:

VERDENS BESTE NYHETER I SKOLEN

VERDENS BESTE NYHETER I SKOLEN

Vil du hjelpe oss å lage et undervisningsopplegg som du selv vil bruke? Verdens Beste Nyheter skal utvikle undervisningsmateriell som skal lanseres høstsemesteret 2020.