Trygghet for en kaffebonde

Matagalpa, Nicaragua, september 2002. I et hus, høyt oppe i en skråning, med utsikt over et milelangt dalføre, bor Angelita med sin familie. Angelita er enke i 60-årene, og sjef i husholdet. Hun sitter inne i stuen og titter ut av inngangsdøra. To av de yngste barnebarna leker med hverandre ute på tunet. Hun har 17 av dem. -Her produserer vi kaffe og barn, sier hun og humrer. Uten Max Havelaars rettferdig handlede kaffe, hadde hennes situasjon vært svært annerledes.

Nicaragua er dypt rammet av de elendige kaffeprisene på verdensmarkedet. Kaffe er den viktigste avlingen i landet, og nedgangen gjør at de sesongarbeidende jordløse kaffeplukkerne mister sine arbeidsplasser. Pr. september 2002 er det ekstrem fattigdom i de kaffeproduserende regionene av landet. Flere barn av kaffeplukkere har dødd av underernæring siste måned.

For de som eier jord, derimot, er situasjonen langt bedre. Angelita eier et jordstykke på 8,5 hektar, og er derfor relativt godt stilt i forhold til de fattigste nicaraguanerne. På tomten har hun to hus og et kjøkken. I det største huset, i hjørnet av stua står et kjøleskap med et krusifiks på og en gammel radio. På kortveggen henger et enormt speil og tre bilder av kinesiske fotomodeller, som en påminnelse om hennes bestefar som utvandret fra Kina på 20-tallet.

(image) I tillegg til å dyrke kaffe, er Angelita selvbergingsjordbruker. Hun bruker dagene sine til å dyrke appelsiner, sitroner, bønner, mais og en mengde andre grønnsaker og frukter til eget forbruk. Det hun kan unnvære, selger hun på markedet nede i byen.

 

-Takket være Gud har vi kunnet høste mye og bra kaffe i år, sier hun.

En del av kaffen selger hun fremdeles til ordinær markedspris, det vil si helt ned mot 7 kroner kiloen. Men en del får hun solgt til kooperativet sitt til en langt høyere pris. Kooperativet er tilsluttet en union av kaffekooperativer, som igjen har avtaler med Fairtrade Labelling Organization (FLO). Max Havelaar Norge er tilsluttet FLO. Kaffen som småprodusenten Angelita produserer for det europeiske markedet gjennom Max Havelaar og FLO, har for henne en mye bedre pris enn den kaffen som hun selger over det ordinære markedet. For andelen som hun selger til Max Havelaar-pris, får hun 18 kroner kiloen, altså nesten tre ganger høyere pris enn normalt. Denne ekstrainntekten gir henne trygghet ved å kunne investere i gode såkorn og gode kaffeplanter for neste års produksjon.

 -I dette huset er jeg både mann og kone, sier hun og sikter til sin dobbeltrolle som enke og sjef av husholdet.

Mye av arbeidet i hagen er svært hardt for en gammel kvinne. Den ekstra inntekten fra Max Havelaar-kaffen, imidlertid, sparer henne for mye av den hardeste jobben. Med ekstrainntekten, kan hun leie inn en håndfull plukkere til den tunge innhøstingen av kaffebønnene. Mye hjelp får hun også fra barnebarna. Ingen av barnebarna går på ungdomsskole, da det er for langt til skolen. Hennes barn holder til i byen langt der nede i dalbunnen.

Ikke bare gir ekstrainntekten henne trygghet rent økonomisk, den har også gitt henne noe hun har drømt om i mange år; et trygt hus. I løpet av 80-tallet var det ved flere anledninger at bander av væpnede ranere brøt seg inn i huset deres og angrep familien med vold, stjal eiendelene deres og skjøt dyrene. Og i regnværet som fulgte orkanen Mitch i 1998, falt restene av det gamle huset praktisk talt sammen. I etterkant av dette, fikk hun et billig huslån gjennom kaffekooperativet, (image) til kun 14% rente. Til sammenlikning, er renten i vanlige banker mellom 30 og 35%. Nå har hun fått bygget seg et helt nytt hus, med solide vegger, regntett tak, gitter foran veggene og med en solid hengelås på døra. Med inntektene fra sin kaffe får hun betalt både renter og avdrag.

-Nå føler jeg meg trygg, sier Angelita. Og titter rundt i stua si, i sitt hus, i skråningen med den fine utsikten.

Flere saker:

​Are you interested in an exchange year in Harare, Zimbabwe?​

​Are you interested in an exchange year in Harare, Zimbabwe?​

Are you interested in students’ rights, adventures and looking for relevant work experience? SAIH is recruiting two new exchange participants who would like to utilize their skills, fighting for student’s rights and academic freedom in Zimbabwe. Don’t miss this chance – apply within June 4 th.