Evo Morales formelt innsatt

Søndag 22.01 ble Evo Morales formelt innsatt som Bolivias nye president, i en gammel indiansk seremoni.

- Latin-Amerika går til venstre, men ikke målt etter den klassiske høyre-venstreaksen fra 1970-80 tallet. I dag spiller Latin-Amerikas urfolk en sentral politisk rolle, sier senator Antonio Peredo, som regnes som Morales' viktigste rådgiver. (Aftenposten 22.01)

Evo Morales har siden han vant valget i desember 2005, gitt klare signaler om landets politiske nyorientering. Han har besøkt Venezuelas Chavez og Cubas Castro, og nå sist Kina. I det siste har retorikken omkring blant annet nasjonalisering av olje og gass riktignok blitt dempet noe, men det er liten tvil om at det er spørsmålet om hva som skal skje med landets fossile energiressurser som mer enn noe annet vil prege starten på Morales' presidentperiode.

Se filmen Bolivia's Shift to the Left på New York Times' hjemmeside.

Norge, med en oljehistorie som har mange likhetstrekk med den varslede nasjonaliseringen av gass i Bolivia, var ikke blant de europeiske landene Morales besøkte på sin utenlandstur i begynnelsen av januar. Forsker Helge Ryggvik oppfordrer i debattartikkelen Norge som forbilde norske myndigheter til å ta en aktiv rolle overfor Bolivia.

Norges erfaring som storprodusent av olje, og ikke minst vår vellykkede nasjonalisering av oljen allerede fra de første brønnene ble boret, gjør Norge til en naturlig samarbeidspartner for Bolivia. Foreløpig har verken norske myndigheter eller selskaper som Statoil vist noen større interesse.

Spørsmålet er om Bolivias venstredreining blir for sterk kost for Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg (Ap). Utviklingsminister Erik Solheim (SV) har på sin side uttrykt begeistring over Morales' valgseier i Bolivia, og har antydet at dette kan få konsekvenser for bistanden (Vårt Land 19.01).

Under sitt besøk i Kina, oppfordret Morales landet til å investere i gassproduksjon i Bolivia. 

New York Times skriver (11.01): BOLIVIA: LEADER ASKS CHINA TO DEVELOP GAS RESERVES President-elect Evo Morales of Bolivia met with President Hu Jintao of China in Beijing and called China an "ideological ally," a day after he invited it to develop Bolivia's vast gas reserves. China has been developing links with Latin American nations as sources of fuel and raw materials and as markets for its exports. Mr. Hu promised to encourage "strong and prestigious" Chinese companies to invest in Bolivia, the official New China News Agency reported. On Sunday, Mr. Morales met with Tang Jiaxuan, the Chinese state councilor, and invited China to help with his country's gas industry after he carries out plans to nationalize its reserves. (AP)

Venezuelas president Hugo Chavez har på sin side lovet både olje og økonomisk støtte til Bolivia. Under Morales' besøk i Caracas forrige uke, sa de to sosialistlederne at de vil stå sammen mot neoliberalisme og imperalisme. Les mer på CNN.

Les om bakgrunnen for valget i Bolivia her.

Flere saker:

SAIH deltar i digital Pride

SAIH deltar i digital Pride

I år blir det en annerledes Pride, men ikke mindre viktig av den grunn! Les mer om våre aktiviteter og hvordan du kan delta.

bli med på digital dugnad

bli med på digital dugnad

Verdens Beste Nyheter 2020 planlegger for en annerledes kampanjedag og vi trenger deg med på laget! Bli med på digital dugnad 17. september.