Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Siste sjanse

Den internasjonalt anerkjente urfolksaktivisten og kvinneforkjemperen Myrna Cunningham fra Atlanterhavskysten i Nicaragua, sier i et intervju med la Notiteca Indígena Digital at det er nødvendig med bred støtte og konstant oppfølging og lobbying for at urfolksdeklarasjonen skal bli godkjent i FNs generalforsamling. Det mest kontroversielle innholdet i deklarasjonen handler om å stadfeste urfolks kollektive rettigheter, selvbestemmelse og territoriale rettigheter. Cunningham er tydelig på at dette er fundamentale rettigheter som urfolk har konsolidert gjennom 20 års arbeid på tvers av landegrenser. I fjor ble deklarasjonen godkjent i menneskerettighetskommisjonen i Geneve Hun mener det kan ses på som en form for urfolksgrunnlov og at det symbolsk sett er mye mer enn en deklarasjon. På tross av at stater ikke vil være forpliktet til å følge opp innholdet dersom deklarasjonen vedtas og ratifiseres, vil det være et svært viktig verktøy i urfolks videre kamp for sine rettigheter. Foreløpig er det viktigste internasjonale rammeverk knyttet til urfolk nedfelt i ILOs konvensjon 169 som ikke er ratifisert av mer enn 14 land.Cunningham peker på de store forventingene som nå knyttes til nye demokratiske prosesser i Latin-Amerika som vil kunne bidra til å styrke urfolks rettigheter gjennom at urfolk selv har tatt makten. Hun nevner spesielt mulighetene som er knyttet til utarbeidelse av Bolivias grunnlov som vil kunne eksemplifisere en implementering av innholdet i urfolksdeklarasjonen som forhåpentligvis blir vedtatt i inneværende år. Kilde: Fondo Indígena

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet
Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem. Fem personer betrakter noe som ligger på bakken foran dem.

Nyhet

Kjemper for «den lille freden»

Selv om fredsavtalen i Colombia ble underskrevet i 2016, betyr det ikke at det er fred. SAIHs samarbeidspartnere kjemper hver dag for «den lille freden». Urfolksorganisasjoner, afroetterkommere og studenter er blant de som rammes hardest av konflikten som fortsatt utspiller seg.

Les nyhet
En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet. En gruppe studenter rusler over campus på OsloMet.

Nyhet

Hvorfor er det så viktig å engasjere seg?

Student? Da bør du lese videre. Å være frivillig gir deg mange fordeler!

Les nyhet
Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette. Fire ungdommer sitter på en gresskledd slette.

Nyhet

Takk for SAIH-tierne!

Husk å betale SAIH-tiere på semesteravgifta. Den gjør nemlig verden til et litt bedre sted.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon