Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Rasediskriminering i Nicaragua

Brigette og Majalia er sikre på at grunnen til at de ikke slapp inn, var at de er afroetterkommere.

(image) Michael Campbell. Foto: Ewa Sapiezynska

Det er første gang artikkelen mot diskriminering ble tatt i bruk og dette har skapt veldig mye debatt om rasisme i Nicaragua, noe som er positivt i seg selv. I Nicaragua, unngår man å snakke om rasisme på en åpen måte noe som bidrar til at denne tar mer subtile men mer alvorlige former”, sier Michael Campbell (26), en av grunnleggerne av SAIHs samarbeidspartner, JENH (Jovenes Estableciendo Nuevos Horizontes, Ungdommer åpner nye horisonter)Selv om Nicaragua ratifiserte FNs Konvensjon mot rasediskriminering i 1979, var det ikke før 2007 at en artikkel mot diskriminering ble inkludert i straffeloven, og ikke før 2008 at den ble offentliggjort. I februar var det første gang en ny artikkel mot rasediskriminering i straffeloven ble tatt i bruk i Nicaragua. SAIH-partner sentral i prosessenJENH var med på å formulere artikkelen: de hadde presentert et forslag som den nåværende artikkelen i stor grad baserer seg på. JENH bidro også til å hjelpe offeret for rasediskriminering å skrive en formell anklage. Saken har vakt mye oppmerksomhet i nicaraguanske medier og har skapt en pågående debatt rund et problem som mange før nektet for at eksisterte i landet.Urfolk og afroetterkommere utsatt for rasismeI 2008 gav JENH ut en rapport som konkluderer med at rasisme fortsatt hersker i Nicaragua, urfolk og afroetterkommere er de mest utsatte. Disse gruppene bor hovedsakelig i de to autonome regionene på Atlanterhavskysten.

Det er verdt å merke at :

200 000 av regionenes 740 000 innbyggere mangler identitetsdokumenter. 11 av de fattigste 25 kommunene i Nicaragua ligger på Atlanterhavskysten. Analfabetisme overstiger 40 % i begge regionene mens på landsbasis ligger den på 24 %. Gjennomsnittlig skolegang i de autonome regionene er 2,2 år mens på landsbasis er gjennomsnittet 6,8 år.

Derfor peker JENHs rapport på den veldig skeive fordelingen av de nasjonale budsjettmidlene som en annen måte å usynliggjøre innbyggere fra kysten på.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon