25 studenter arrestert i Zimbabwe

En time før eksamen skulle avlegges fikk studentene beskjed om at de ble nektet eksamen hvis de ikke betalte de urimelig høye eksamensavgiftene. Studentene demonstrerte, noe som førte til at 25 studenter ble fengslet.

(image)
Utdanningsdepartementet har tidligere lovet at ingen studenter skal bli nektet å avlegge eksamen selv om de ikke har betalt studie- eller eksamensavgift. Studenter ved Bindura University of Science Education ble nektet å avlegge eksamen fordi de ikke hadde betalt alle studieavgifter. Studentbevegelsen ZINASU forsøkte å forhandle med universitetsledelsen uten å lykkes.

Da forhandlingene ikke førte frem deltok 850 studenter i en demonstrasjon 4. januar. Opprørspolitiet slo hardt ned på studentene. Det er rapportert om vold, og 25 studenter er arrestert deriblant medlemmer av studentbevegelsens ledelse.  SAIHs partner Student Solidarity Trust (SST) har engasjert advokater for å få studentene løslatt innen 48 timer.

Eksamen er nå utsatt på ubestemt tid. Studentbevegelsen ZINASU og studentorganisasjonen SST er svært skuffet over hendelsen. Studentene hadde håpet at situasjonen skulle bedre seg etter at Mugabe og Tsvangirai inngikk i en samlingsregjering i februar i fjor, men i stedet har antall overgrep og arrestasjoner mot studenter økt i 2009 fra det urolige og voldelige valgåret 2008. De høye studieavgiftene har heller ikke blitt justert til et nivå hvor studenter flest kan ha råd til å betale semester- eller eksamensavgifter.

 

SAIH følger utviklingen på saken.

Kontaktperson: Kari Lindemann 21063477

Flere saker: