Swaziland: Økt misnøye mot regime, studentleder fortsatt i fengsel

Maxwell Dlamini, president i Swazilands nasjonale studentunion, havnet i fengsel etter å ha oppfordret studenter til å protestere mot landets lange og undertrykkende kongedømme. – Dette er en bevisst politisk handling av kong Mswatis umoralske regime, sier SAIHs samarbeidspartnere i sørlige Afrika.

(image)

Studenter i Swaziland mobiliserte via sosiale medier til en massedemonstrasjon i hovedstaden den 12. april. Aksjonen ble fikk brutal motstand fra myndighetene.

Studentlederen ble arrestert 11. april, dagen før den planlagte demonstrasjonen mot kong Mswatis totalitære styresett. Nå har reaksjonene spredt seg langt utover det lille kongedømme Swaziland: I går ble kampanjen Free Maxwell Dlamini Campaign lansert. Også den britiske studentunionen The National Voice of Students (NUS) har fremhevet Swaziland i sin kampanje Global Justice.

I et intervju med media få dager før arrestasjonen, hadde Dlamini offentlig invitert Swazilands studenter til å reise seg mot regimet. Ifølge Amnesty International ble Dlamini arrestert i en veisperring utenfor hovedstaden Mbabane, sammen med tre politiske aktivister. De ble siktet for besittelse av eksplosiver. Rykter om tortur har blitt rapportert, skriver Newstime Africa og The Guardian.

Studenter og andre tilhengere av Dlamini mener han har blitt arrestert på falske anklager og betrakter ham som en politisk fange. Gå til Facebook-gruppen “The April 12 Swazi Uprising”.

Politisk motiv
SAIH har snakket med våre samarbeidspartnere i Zimbabwe, Zimbabwe National Student Union (ZINASU) og Student Solidarity Trust (SST), og South African Union of Students (SAUS) i Sør-Afrika. De mener alle at arrestasjonen og hendelsene den siste tiden er en bevisst politisk handling av kong Mswatis umoralske regime:

(image)

Maxwell Dlamini, president i Swaziland National Student Union. Arrestert 11. april.

- ZINASU har samarbeidet med Swazilands studentunion i arbeidet for å gjenopplive en felles studentunion for det sørlige Afrika. Denne ulovlige fengslingen av Dlamini er et politisk komplott av det krigsherjede regimet til kong Mswati. De gjør det kun for å kvele alle progressive stemmer som kjemper for et demokratisk Swaziland, sier Obert Masaraure i ZINASU.

Etter flere uker i fengsel og flere forsøk på kausjon, nektet forhørsretten studentlederen kausjon den 6. mai, og hindret dermed Dlamini fra å ta sin eksamen ved University of Swaziland. Han venter fortsatt på å få anket dommen. Dlamini kan få opptil fem års fengsel. Men ifølge Newstime Africa blir det mest sannsynlig en bot på 700 dollar.

Økonomisk krise
Det er ikke bare den yngre delen av befolkningen på Swaziland som reagerer på Kong Mswatis kongedømme. Det overflødige jetset-livet han lever sammen med sine 13 koner står i sterk kontrast med levestandarden for resten av det lille kongedømme. Nærmere 70 prosent av Swazilands befolkning lever på mindre enn én dollar om dagen.

Misnøyen har økt i takt med den sterke økonomiske krisen som har rammet Swaziland det siste året. Den 9. mai annonserte finansminister Majozi Sithole at regjeringen ville få problemer med å betale ut lønninger for ansatte i den offentlige sektoren. “Dersom ikke Verdensbanken eller African Development Bank kommer på banen, vil det ikke være penger igjen”, sa han, ifølge IRIN News.

- Mswati er kjent for sin grådighet, i et land hardt rammet av hiv og aids. Hans klare mål om å beholde makten for enhver pris har satt ham på kollisjonskurs med sitt eget folk. Dette er et angrep på grunnleggende menneskerettigheter og friheter, sier Masimba Nyamanhindi, nasjonal koordinator i SST.

ZINASU, SST og SAUS oppfordrer flere til å be sine regjeringer legge press på regimet i Swaziland, og kreve løslatelse av de politiske fangene som ble arrestert 11. april.

Les mer om den den britiske studentunionens kampanje, Global Justice.

Flere saker:

​ Viktig seier for akademisk frihet i Swaziland

​ Viktig seier for akademisk frihet i Swaziland

Studentaktivisten Maxwell Dlamini er frifunnet fra alle anklager mot ham i den konstitusjonelle domstolen i Swaziland. - Dette betyr utrolig mye for meg. For første gang på seks år kan jeg sove godt om natten, uten å lure på om jeg må tilbringe de neste 25 årene i fengsel, forteller han til SAIH.