Hva pengene dine går til, spør du? Kokosnøtter, selvsagt!

Hvert år samler SAIH inn 7 millioner fra studenter i Norge, og noen av disse pengene går til kokosnøtter. Hva i all verden har kokosnøtter med utdanning å gjøre? Ganske mye faktisk!

Kokos er en viktig matkilde for befolkninga på den karibiske kysten i Nicaragua. De er næringsrike, gir gode avlinger, og smaker godt. Dessverre er det ikke bare mennesker som liker kokosnøtter, det er det også en del insekter og kryp som gjør. I tillegg kan kokospalmene svaie ganske kraftig i vinden. Med flere og sterkere orkaner, er det også flere kokospalmer som ikke bare svaier, men som ramler overende når det blåser som verst. For bøndene betyr dette at det som alltid har vært en sikker matkilde, ikke lenger er det.

Så var det dette med utdanning da. På miljøskolen i Wawashang er det nemlig noen kloke hoder som har funnet ut at ved å mikse den lokale kokospalmen med en kokospalme fra Vest-Afrika, så får man en kokospalme som er mye mer motstandsdyktig mot sykdommer enn den lokale kokospalmen. Den er også noe lavere, og da står den stødigere når orkanene treffer land. Elevene på skolen lærer hvordan de pollinerer kokospalmene og hvordan de kan dyrke fram de beste avlingene med kokosnøtter. De lærer også om andre avlinger og metoder og slik lærer de hvordan de kan drive bærekraftig jordbruk i sin egen kontekst. Det som er så bra, er at elevene i praksisperiodene sine også lærer dette videre til familien og naboene sine, sånn at enda flere kan dra nytte av kunnskapen.

Ikke verst å få så mye ut av ei nøtt!

(image) Her pollineres kokospalmene

Flere saker:

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Gjennom en rekke reklamer på sosiale medier for et falskt universitet, vil SAIH og NSO advare mot å gjøre høyere utdanning til en vare. – "University Inc." viser hvorfor høyere utdanning må prioriteres i norsk utviklingspolitikk, sier studentledere.

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.