Opprop: Solidaritet med studentene i Mexico

Opprop: Solidaritet med studentene i Mexico

Den 26. september ble lærerstudenter fra den rurale skolen La Normal Rural de Ayotzinapa i delstaten Guerrero, Mexico, angrepet og beskutt av det lokale politiet og den organiserte kriminelle gruppen, Guerrero Unido.

Studentene Daniel Solís Gallardo, Yosivani Guerreo, Davis Josué García og Víctos Manuel Lugo Ortiz ble drept på stedet.

Lørdag 27. september ble Julio Cesar Mondragón, førsteårsstudent på lærerhøyskolen, funnet brutalt drept. Ansiktet hans var flådd, og viste tegn til en brutal og bestialsk behandling.

Flere ble skadet og arrestert i angrepet, og 43 studenter er fortsatt meldt savnet.

Hendelsen fant sted etter en fredelig demonstrasjon og aksjon for å samle inn penger til skolen. Massakren er nok en brutal voldshendelse i et land som allerede er hardt rammet av en narkokrig som er i ferd med å ødelegge samfunnsstrukturen.

Vi uttrykker vår avsky mot det brutale overgrepet, og solidaritet med studentene og deres familier.

Vi stiller følgende krav:

  • At de forvunnede studentene kommer tilbake i live.
  • At saken etterforskes, og at de ansvarlige stilles for retten. Både de ansvarlige innenfor politiet og den kriminelle gruppen Guerrero Unido.
  • At saken vil føre til en etterforskning om innblandingen til lokale politikere, blant annet Igualas ordfører José Luis Abaraca, som har forsvunnet etter saken.
  • Stans av all forfølgelse av studenter, urfolk og sosiale bevegelser i Mexico.

SAIH har støttet dette oppropet sammen med Norsk Studentorganisasjon, Pedagogstudentene, Industri Energi Ungdom, Latin-Amerikagruppene i Norge, Latinamerikansk Forening ved UiO, Sosialistisk Ungdom og Rød Ungdom. 

Flere saker:

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Gjennom en rekke reklamer på sosiale medier for et falskt universitet, vil SAIH og NSO advare mot å gjøre høyere utdanning til en vare. – "University Inc." viser hvorfor høyere utdanning må prioriteres i norsk utviklingspolitikk, sier studentledere.

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.