ZINASU trekker Mugabe for retten

ZINASU trekker Mugabe for retten

Som et ledd i et politisk maktspill har Grace Mugabe, Zimbabwes førstedame, på mystisk vis fått en doktorgrad i filosofi. Tross stor fare for egen sikkerhet vil studentorganisasjonen ZINASU neste uke trekke president Robert Mugabe for retten. 

We decided to sacrifice our academic life, political life, even perhaps our life, to protect the reputation of higher education in Zimbabwe, and to stop the dictatorial tendencies of Robert Mugabe

I disse dager utspiller det seg en helt spesiell maktkamp i Zimbabwe. Robert Mugabe fylte 90 år i februar og kampen om hvem som skal overta er nå i full gang. Visepresident Joice Mujuru og justisminister Emmerson Mnangagwa har lenge blitt betraktet som sterke kandidater. Men nå er det mye som tyder på at Grace Mugabe, landets førstedame, vil ende opp med makten.

For en måned siden ble det kjent at Grace Mugabe hadde fått en doktorgrad i filosofi ved University of Zimbabwe. Hva doktorgraden omhandler er ikke kjent. Grace har heller ingen mastergrad. Hennes mann, president Robert Mugabe, er imidlertid universitetets øverste leder. Den spesielle doktorgradstildelingen har fått mye oppmerksomhet internasjonalt, og ZINASU, en av SAIHs partnere i Zimbabwe, vil på onsdag ta saken til rettssystemet.

"We decided to sacrifice our academic life, political life, even perhaps our life, to protect the reputation of higher education in Zimbabwe, and to stop the dictatorial tendencies of Robert Mugabe", forteller 22 år gamle Gilbert Mutubuki, som er leder av ZINASU.

Les mer om den alvorlige menneskerettighetssituasjonen til studenter og akademikere i Zimbabwe her.

"People should do their research, attend lectures, and publish their research to get a PhD, not use their personal or political relationships to attain a PhD", fortsetter han. Videre kan han fortelle at det har vært vanskelig å få en advokat til å ta saken ettersom dette kan være svært farlig. En av advokatene i Zimbabwe Lawyers for Human Rights er imidlertid nå på saken.

Etter at det ble kjent at ZINASU vil trekke Mugabe for retten har etterretningstjenesten vært på jakt etter Gilbert. Foruten å ha oppsøkt studentorganisasjonens hovedkontor har de vært på leting etter ham både på universitetet og ved hans bopæl. I tillegg har han mottatt flere ubehagelige telefoner. Likevel er han fast bestemt på å ikke gi seg.

"I want to say that as students we should act as vanguards of society, and be the voice of the voiceless. As student movements we should encourage students to partake in national policy making and policy implementation. As ZINASU we encourage students from all countries to unite with one voice, and act in solidarity with one another", avslutter han.

Flere saker:

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Gjennom en rekke reklamer på sosiale medier for et falskt universitet, vil SAIH og NSO advare mot å gjøre høyere utdanning til en vare. – "University Inc." viser hvorfor høyere utdanning må prioriteres i norsk utviklingspolitikk, sier studentledere.

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.