Ny video og årets nominerte til Rusty Radiator Awards

SAIH følger opp suksessen med Africa for Norway og er ute med sin nye video "Who wants to be a volunteer?". Årets nominerte til prisutdelingen Rusty Radiator Awards er også lansert.

- Det er respektløst og skadelig når fattige mennesker fremstilles som apatiske ofre som behøver hjelp av rike velgjørere fra Vesten, sier Jørn Wichne Pedersen i SAIH.

Fredag 7. november lanserte SAIH sin nye video Who wants to be a volunteer?, som med elementer av humor og reality-tv skal illustrere noen av de mest stereotypiske fremstillingene av Afrika og i bistandsorganisasjoners innsamlingskampanjer. På under en uke så nærmere 250.000 videoen på YouTube.

Videoen er oppfølgeren til suksessene fra 2012 og 2013, hvor musikkvideoen Radi-Aid: Africa for Norway og parodien Let’s Save Africa, gone wrong ble sett av millioner fra alle verdensdeler. Sistnevnte ble i mars kåret til en av de ti beste videosnuttene fra 2013 av nettgiganten TED.

- Vi ønsker å få slutt på stereotypisk og svartmalt kommunikasjon i innsamlingsvideoer. Kunnskapsløshet og dårlig samvittighet fører til at vi velger enkle løsninger i vårt møte med en urettferdig verden, sier Pedersen.

Med årets video vil organisasjonen sette fingeren på bilder av Afrika som de tror mange vil kjenne seg igjen i. Videoen er ikke en kritikk av unge som reiser til Afrika for å jobbe som frivillige, men av den generelle eksotifiseringen av kontintentet som fortsatt dominerer i dag.

Klikk her for å se oppdatert mediedekning nasjonalt og internasjonalt.

Kårer verdens verste og beste innsamlingsvideo

Også i år er filmen laget i samarbeid med et filmselskap i Durban, Sør-Afrika, og markerer starten på den internasjonale prisutdelingen Rusty Radiator Awards. 2. desember i Oslo skal de beste og verste innsamlingskampanjene kåres, hvor 8 videoer er plukket ut av en internasjonal fagjury.

- Med de to første kampanjene våre så vi en enorm interesse internasjonalt for å endre stereotypiene om utviklingsland. Målet med prisutdelingen er å fremme mer kreativitet og nyskaping i bistandskommunikasjon, sier Pedersen.

Blant årets utvalgte er blant annet SOS Barnebyer Norge sin kampanjevideo ”Ville du gitt jakken din til Johannes?” nominert til The Golden Radiator Award for en av årets beste og kreative innslag. Save the Children USA og ”The Most Important ”Sexy” Model Video Ever” har havnet i kategorien The Rusty Radiator Award, blant årets mest skadelige innsamlingskampanjer.

Mer informasjon om formålet og oversikt over alle nominerte: www.rustyradiator.com/

Flere saker: