Utskjelt TV-reklame ble årets verste innsamlingsvideo

Kampanjevideo fra sør-afrikansk organisasjon er kåret til det mest skadelige bidraget i 2014. Redd Barna Storbritannia stakk av med prisen for beste innsamlingsvideo.

Tirsdag kveld ble vinnerne av årets Rusty Radiator Awards ble annonsert på den offisielle seremonien i Oslo. Den norske favoritten «Ville du gitt jakken din til Johannes» av SOS Barnebyer nådde nesten til topps for sin kreative innsamlingsvideo.

Sør-afrikanske Feed A Child har tidligere i høst fått mye negativ kritikk for sin video «Save A Child», som etter kort tid ble tatt av tv-skjermene. Den sammenlignet fattige barn med hunder og ble stemplet som svært rasistisk og misvisende.

- Denne videoen er et eksempel på at en god sak og en stor innsamlingskampanje kan tas i fullstendig gal retning. Rasisme er ikke bare noe som fantes for 200 år siden, det er høyst til stede både i Sør-Afrika og vestlige land den dag i dag, sier Kristoffer Kinge, SAIHs nestleder og prosjektleder for årets prisutdeling.

Redd Barna Storbritannias «Most Shocking Second A Day Video" er del av en kampanje for arbeidet organisasjonen gjør i Syria, og viser en britisk jente som filmes i små sekunder av hennes liv, som går fra lek til krig og mareritt. Før den ble nominert til årets prisutdeling hadde den blitt hyllet som svært overbevisende, med over 40 millioner visninger på YouTube.

- På samme måte som SOS Barnebyers bidrag, tar årets vinner en pågående konflikt hjem til oss, og gjør den forståelig. Den utfordrer tankegangen om at det er «de andre» som lider, og fokuserer heller på det universelle i lidelse og medfølelse. Denne videoen har vært min klare favoritt, sier Kinge.

Se bilder fra den røde løperen og prisutdelingen:

...

Internasjonal oppmerksomhet og debatt

Det er andre gang SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) arrangerer prisutdelingen. De nominerte er plukket ut av en internasjonal fagjury, mens vinnerne er kåret gjennom en åpen internettavstemning. Folk fra flere deler av verden har stemt på sine favoritter de siste ukene.

Både prisutdelingen og SAIHs populære satirevideoer om bistandskommunikasjon har fått bred oppmerksomhet internasjonalt, og er også blitt koblet opp rundt debatten om den nye, utskjelte Band Aid-låten.

- Både årets Band Aid-låt og de nominerte til Rusty-kategorien illustrerer hvordan skadelige stereotypier lever i sitt beste velgående. Målet med prisutdelingen er å få slutt på svartmalende innsamlingsvideoer som spiller på fordommer, sier Kinge.

Jurymedlemmene Rosebell Kagumire fra Uganda, kåret til en av verdens 200 fremste unge ledere av World Economic Forum i 2013, og David Girling, anerkjent britisk forsker på sosiale medier og utvikling, annonserte årets vinnere under seremonien i Oslo tirsdag kveld.

Se alle årets nominerte her!

Flere saker:

Vi feirer 7 år med Radi-Aid

Vi feirer 7 år med Radi-Aid

Nordmenn fryser fortsatt! 7. november ble årets (og aller siste!) Radi-Aid-kampanje lansert i sosiale medier. I den anledning inviterer vi til en storslått feiring på Vega scene, torsdag 14. november.

Hvordan Norge reddet Colombia?

Hvordan Norge reddet Colombia?

SAIH har gjennom sitt flerårige arbeid i Colombia sett hvordan colombiansk sivilsamfunn og grasrot kjemper hver eneste dag for å bygge et fredeligere samfunn. 

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

SAIHs prisutdeling i beste sendetid på NRK

Sammen med Nils & Ronny i underholdningsprogrammet «Handlingens Menn» skal vi 29. desember ha en egen spesialkåring av prisen Rusty Radiator Award: Vinneren av den verste bistandsvideoen de siste fem årene. Men hvem blir det? Følg med!