Norge tar lederrolle for å beskytte universiteter og skoler i konflikt

Norge tar lederrolle for å beskytte universiteter og skoler i konflikt

Verdenssamfunnet har i stor grad klart å forby militær bruk av sykehus og helsepersonell, nå tar Norge ansvar for at det samme skal skje med universiteter og skoler. - Vi mener at regjeringen her gjør et veldig viktig grep når de tar på seg et langsiktig lederskap for beskyttelse av skoler og universiteter. Sier leder i SAIH Jørn Wichne Pedersen.

Jørn Wichne Pedersen

Vi mener at regjeringen her gjør et veldig viktig grep når de tar på seg et langsiktig lederskap for beskyttelse av skoler og universiteter. Sier leder i SAIH Jørn Wichne Pedersen.

Les stortingsmeldingen her

I dag presenterte Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende regjeringens satsing på utdanning i utviklingspolitikken. Der ble det offentliggjort at de vil lede arbeidet med å få på plass et internasjonalt rammeverk for å beskytte studenter og lærere i konflikt.

- Vi har den siste tiden sett de mest ekstreme eksemplene på angrep rettet mot elever i Nigeria, og de siste fem årene har det forekommet målrettede angrep på utdanning i over 30 land. Skoler og universiteter har blitt bombet og brent med ufattelige konsekvenser for studenter og elever. Vi mener at regjeringen her gjør et veldig viktig grep når de tar på seg et langsiktig lederskap for å motvirke disse grusomhetene. Sier leder i SAIH Jørn Wichne Pedersen.

I 2010 ble en internasjonal koalisjon opprettet for å beskytte utdanning fra angrep (The Global Coalition to Protect Education from Attac -GCPEA). Nå, fire år senere har koalisjonen utarbeidet et rammeverk, kalt The Lucens Guidelines, som handler om å gjøre skoler og universiteter til nøytrale soner. Slike retningslinjer skal igjen forankres i nasjonal lovgivning og militær doktrine i så mange land som mulig. Norge har nå tatt på seg ansvaret for å lede denne prosessen.

-Å gi skoler og universiteter lignende beskyttelse som sykehus er et ambisiøst, men realistisk prosjekt som i fremtiden vil kunne gi studenter og lærere etterlengtet beskyttelse. Sier Pedersen.

Kontakt:

Jørn Wichne Pedersen, Leder i SAIH +47 98630253 leder@saih.no@jornwp‎Pressefoto

SAIH er studenter og akademikere i Norge sin egen solidaritets- og bistandsorganisasjon. Vi har i flere tiår jobbet med akademisk frihet og beskyttelse studenter og akademikere. Vi støtter 40 organisasjoner i 6 land. Organisasjonene driver egne prosjekter. Mer enn 160 000 studenter gir 8 millioner kroner i støtte og vi får 30 millioner fra andre, hovedsakelig Norad. Men bistand alene kan ikke skape en rettferdig verden. Derfor jobber vi for at rike land i Nord må endre politikk som har negativ innvirkning på utviklingen i Sør.

Flere saker:

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Gjennom en rekke reklamer på sosiale medier for et falskt universitet, vil SAIH og NSO advare mot å gjøre høyere utdanning til en vare. – "University Inc." viser hvorfor høyere utdanning må prioriteres i norsk utviklingspolitikk, sier studentledere.

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.