Klar oppfordring til Sikkerhetsrådet

Gjennom Den globale koalisjonen for å beskytte utdanning fra angrep (GCPEA) spiller SAIH en sentral rolle i arbeidet med å beskytte skoler og universiteter fra militært bruk. Koalisjonen oppfordrer nå Sikkerhetsrådet til å be alle FNs medlemsland om å støtte opp om arbeidet med å implementere Lucens Guidelines.

Det er et stort behov for nye, tydelige retningslinjer for å beskytte skoler og universiteter i konfliktsituasjoner

I konfliktsituasjoner blir skoler og universiteter ofte tatt i bruk av militære styrker. Dette hindrer læring, og er en av hovedårsakene til at FNs tusenårsmål på utdanning ikke vil bli nådd. Førstkommende mandag skal Sikkerhetsrådet møtes for diskutere generalsekretærens rapport om barn og væpnet konflikt, som dokumenterer at militære styrker brukte skoler til militære formål i hele 15 land i 2013. GCPEA sendte i dag ut en pressemelding hvor sikkerhetsrådet oppfordres til å følge opp tidligere resolusjoner med konkret handling.

I sommer benyttet uidentifiserte, palistinske grupper seg av minst tre FN-skoler på Gaza for å lagre våpen. Samtidig etterlot israelske soldater tydelige bevis på at de hadde brukt Beit Hanoun High School som base under militæroffensiven. Ifølge GCPEA er 32 skoler i Sør-Sudan okkupert av militære styrker i den pågående konflikten, mens UNICEF rapporterer om at hele 2.8 millioner barn i Syria ikke går på skole som en konsekvens av okkupasjon av skolebygninger, ødeleggelser og usikkerhet.

- Det er et stort behov for nye, tydelige retningslinjer for å beskytte skoler og universiteter i konfliktsituasjoner, sier Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH.

Lucens Guidelines, som er utarbeidet av GCPEA, handler om å gjøre skoler og universiteter til nøytrale soner. I juni offentliggjorde regjeringen at Norge vil ta en lederrolle for å fremme disse retningslinjene internasjonalt.

Flere saker:

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Et skrekkeksempel på kommersialisering av utdanning

Gjennom en rekke reklamer på sosiale medier for et falskt universitet, vil SAIH og NSO advare mot å gjøre høyere utdanning til en vare. – "University Inc." viser hvorfor høyere utdanning må prioriteres i norsk utviklingspolitikk, sier studentledere.

«Vi vet hva dere holder på med»

«Vi vet hva dere holder på med»

I Zambia er homofili straffbart med opptil 14 år i fengsel. Stephanie Roussouw i organisasjonen Transbantu forteller om en hverdag preget av trusler rettet mot organisasjonen og deres ansatte.

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

Bruker utdanning og forskning i kampen for sosial rettferdighet

SAIHs partner Nomadesc i Colombia jobber med mennesker som på en eller annen måte er ofre for den politiske konflikten i landet. – Utdanning er et transformerende verktøy. I prosjektene våre har vi oppnådd at sektorer styrkes og myndiggjøres gjennom utdanning og forskning, sier Berenice Celeita, leder for menneskerettighetsorganisasjonen.